Nieuws Mechelen Leerlingen PTS Boom restaureren laatste noodwoning WOI

Leerlingen PTS Boom restaureren laatste noodwoning WOI

Leerlingen PTS Boom restaureren laatste noodwoning WOI

noodwoning2De houtafdeling van de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek campus Boom zijn bezig aan een uniek project. Op vraag van de conservator van het fort van Breendonk restaureren de leerlingen namelijk de laatste noodwoning uit Willebroek. Om deze klus te klaren, krijgen de jongeren hulp van het 11de Bataljon Genie van het Belgische Leger.

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werden noodwoningen opgetrokken in de zogenaamde verwoeste gewesten. Ook Willebroek maakte hier deel van uit. Deze noodwoningen van 6m x 6m bestonden uit houten prefab-elementen die snel in elkaar gezet werden. In Willebroek stonden 142 van deze woningen. Tot voor enkele jaren waren er nog twee exemplaren over waarvan er zelfs nog één bewoond werd. Intussen is de laatste woning afgebroken.

Met de restauratie krijgt de laatste noodwoning uit WOI een nieuw leven op het domein van het fort van Breendonk. De site van het fort van Breendonk is een gepaste plaats om de noodwoning weer op te bouwen. Naast de link met WOI, zal de noodwoning daar meer tot zijn recht komen. Het fort is immers sinds 1996 een beschermd monument. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken eind 2017 afgelopen. In 2018 viert de noodwoning trouwens haar 100ste verjaardag.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.