twee (23) Marijke Jans en Hilde Hanselaer. Foto: Fonds Harzé, instagram marijke_jans

Marijke Jans wint Fonds Harzéprijs met kunst en meubels van koffiegruis

BOOM, MECHELEN - Marijke Jans heeft donderdagavond de Fonds Harzéprijs gewonnen met haar project 'KAFFA'. Jans maakt kunstwerken en designmeubels van biogebaseerd plastic en koffiegruis. De uitreiking vond plaats in het Congrescentrum De Pitte in Boom.

Het Fonds Harzé deelt jaarlijks een geldprijs uit om projecten te steunen van de jongste generaties. Met name projecten die instaan voor innovatieve recyclagetechnieken en de focus leggen op MVO of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, duurzaamheid en circulaire economie.

LEES OOK. Houtbouwer uit Lier bouwt biohuis op Kamp C in Westerlo

Het fonds richt zich op de derde graad in het middelbaar en de hogeschool- en universiteitsstudenten. "We zijn ervan overtuigd dat er vooral in de schoot van het onderwijs mogelijk baanbrekende, innovatieve ideeën sluimeren en kunnen worden uitgewerkt", klinkt het.

 

Marijke Jans
Foto: instagram marijke_jans

Interieur uit koffiegruis

Marijke Jans van de Thomas More hogeschool in Mechelen haalde met haar project ‘KAFFA’ de eerste prijs binnen in de  categorie studenten 18+. Ze is interieurarchtitecte en ontwerpt interieurobjecten die gemaakt zijn van koffiegruis en biogebaseerd plastic. Ze studeerde in 2022 af van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. “Via de samenwerking met maatwerkbedrijven wordt invulling gegeven aan het sociaal economische luik en MVO”, klinkt het bij Harzé.

 

Foto: Fonds Harzé

Geldprijs en certificaat

Voor de categorie middelbaar 15+ sleepte het Don Bosco College van Kortrijk de prijs in de wacht met het project ‘ik zie wat jij niet ziet’ van de 3de graad rond bewustmaking van betere middelen om afval in te zamelen en te sorteren.

De winnaars gaan naar huis met een geldprijs en een certificaat voor de deelnemende studenten. De scholen achter de projecten krijgen een trofee gemaakt van gerecycleerd glas en ontworpen door kunstenares Agnes Janssens uit Olen.