Luc De Wijn en zijn echtgenote Tilly Claes van De Wijn Parket Projecten. Foto bar Luc De Wijn en zijn echtgenote Tilly Claes van De Wijn Parket Projecten. Foto bar

Ondernemer Luc De Wijn (61) keert met showroom in Hemiksem terug naar zijn roots

In de Bouwerijstraat, vlak aan het station in Hemiksem, heeft De Wijn Parket Projecten een nieuwe showroom geopend. Het bedrijf specialiseerde zich de voorbije jaren in renovatie/restauratie van oud parket en vloeren in recuperatiehout. Opdrachten als voor hotel Dumont in Antwerpen en Bozar in Brussel prijken op de referentielijst. Voor ondernemer Luc De Wijn (61) is het ook een terugkeer naar zijn roots.

Luc De Wijn is in Hemiksem gekend als iemand die geen uitdaging uit de weg gaat. Niet alleen als ondernemer, maar in het verleden onder meer ook als organisator van onder meer Eurorock en als uitbater van café De Muziekdoos. Zijn passie voor schrijnwerkerij, die hij via vader Vic kreeg ingegeven, heeft hem echter nooit losgelaten. De opening van zijn nieuwe showroom is voor hem, naast de nieuwe uitdagingen die hem staan te wachten, daarom ook een heel emotioneel gegeven.

“Moest ons vader dit nog kunnen meemaken, zijn neus zou krullen van trots”, zegt hij. “Als jonge gast trok ik al met hem op pad om allerlei klussen en verbouwingen te doen. Dat ik schrijnwerkerij ging volgen, was dus ergens een logisch gevolg. Maar ons vader kon geen plan lezen”, lacht Luc. “Daarom ben ik daarna in avondschool nog bouwkundig tekenen gaan volgen.”

Later leerde hij de wereld van de parketvloeren kennen. Na eerst bij parketteurs te hebben gewerkt, begon hij op zelfstandige basis met een eigen bedrijfje in Boom. “Daar kennen ze mij trouwens als ‘Luc parket’, niet bij mijn familienaam”, zegt hij met een knipoog.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Nieuwe showroom van De Wijn Parket Projecten in de Brouwerijstraat in Hemiksem. Foto bar
Nieuwe showroom van De Wijn Parket Projecten in de Brouwerijstraat in Hemiksem. Foto bar

Wegens gezondheidsredenen moest hij de activiteiten noodgedwongen stopzetten, maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik dacht op mijn ‘gemak’ hier en daar wat vloeren te renoveren, maar toen vroegere klanten vernamen dat ik opnieuw aan de slag was, nam het zonder het zelf te beseffen ineens weer een hoge vlucht”, vertelt de ondernemer.

Recuperatiehout

“Op een bepaald moment ben ik zo in contact gekomen met Marc Peleman van de gelijknamige houtzagerij Peleman in Puurs-Sint-Amands. Hij had een heel pak recuperatiehout liggen waar hij niks mee deed. Ik was meteen weg van de patine en kleuren van het hout. Omdat iedereen tegenwoordig toch de mond vol heeft over duurzaamheid, recyclage en recuperatie rook ik daar meteen nieuwe opportuniteiten in.”

Lees ook: Nieuw woonzorgcentrum op Bekaertsite in Hemiksem verwelkomt Carrefour en brasserieEuropese export

Van het een kwam het ander, wat uiteindelijk resulteerde in de productie van eigen vloeren in recuperatiehout die internationaal belangstelling lokken. “Recent kregen we nog het bezoek van een agent in Frankrijk die de vloeren wil lanceren in topwinkels in onder meer Parijs, Nice en Bordeaux”, glundert Luc. “Onder de noemer Exquise gaan we de markt op in heel Europa. “Daarvoor zijn we met Kathleen Libbrecht van Esprit Du Parquet, Koen Willems van Williams & Koch en Wim Van Loock, stuk voor stuk experten in hun vak, een alliantie aangegaan.”

“Daarnaast blijft de restauratie/renovatie van oude parketvloeren wel onze core business. We werken onder meer voor Erfgoed Vlaanderen. Eerder restaureerden we bijvoorbeeld de vloeren van hotel Dumont en op de opdrachtenlijst staan ook nog Bozar in Brussel en de gouverneurswoning in Hasselt.”

“Ik wil toch ook afsluiten met een klassieke, maar o zo ware uitsmijter: ‘achter elke sterke man staat een nog sterkere vrouw’. Want alleen dankzij de volle steun van mijn vrouw Tilly, die zich achter de schermen bezighoudt met alle ‘paperassen’, is dit mogelijk.”