Foto: Kristof Van Rompaey

Orange-winkel in Bergstraat maakt plaats voor Dampshop

HEIST-OP-DEN-BERG - De voormalige winkel van Orange in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg heeft sinds deze week een nieuwe invulling. Zaakvoerder Kristof Van Eckeren uit Sint-Katelijne-Waver opende er een franchise van Dampshop, waar je een uitgebreid aanbod aan e-sigaretten en toebehoren terugvindt. In het Mechelse Dampshop-filiaal deed hij eerst zes jaar ervaring op als werknemer.

2 miljoen Belgen helpen stoppen met roken. Zo luidt de slagzin van Dampshop. Zaakvoerder van het Heistse filiaal Kristof Van Eckeren was zelf ruim zeven jaar een roker van klassieke sigaretten toen hij in 2016 overstapte op vapen. “In het begin combineerde ik dat nog met sigaretten als ik eens wegging”, vertelt hij. “Nadien bouwde ik af naar vapes zonder nicotine. Nu vape ik nog heel af en toe, bijvoorbeeld op evenementen, maar ik ben fel geminderd. En natuurlijk zonder de nicotine. Ik heb geen zin om daar terug mee te beginnen.”

Simpele toestellen

Dampshop meent dat de e-sigaret een nuttige tussenstap kan zijn voor rokers die het zonder alternatief bijzonder moeilijk hebben. Het doel is volgens Kristof om uiteindelijk helemaal te stoppen, dus ook met e-sigaretten. Intussen is het idee van vapen bij de meeste klanten goed ingeburgerd. “In Mechelen schat ik dat zo’n 20% van de klanten nog wat extra uitleg nodig heeft”, zegt Kristof. “Dat gaat dan vooral over wat oudere mensen die minder tech savy zijn.”

Doorheen de jaren evolueerde het aanbod aan toestellen, van grote kleppers die amper in een broekzak passen tot fijne, simpele pennetjes. “Je merkt dat meer en meer mensen voor die eenvoudige toestelletjes kiezen”, zegt Kristof. “Het lijkt meer op een sigaret, dus het is op zich beter om de transitie te maken. Je hoeft er alleen maar aan te trekken. De grote toestellen zijn nog interessant voor wie graag wat meer zelf aan de instellingen prutst.”

Rustige start

Gezonder of niet, de e-sigaret blijft controversieel. De overheid houdt het aanbod en de handelingen van zaken als Dampshop dan ook nauwlettend in de gaten. “Ik beweer niet dat vapen gezond is, wel gezonder. Er komt sowieso al geen verbrandingsproces aan te pas”, stelt Kristof. “Persoonlijk merk ik het verschil tijdens het joggen. Toen ik nog gewone sigaretten rookte, was dat om kapot van te gaan. Intussen merk ik daar niets meer van.”

De Heistse zaak is de eerste franchise van Kristof. “Ik twijfelde tussen Heist en Lier”, zegt hij. “De eerste keren dat ik in de Bergstraat kwam, leek de ligging me hier prima. Het deed me wat denken aan de Bruul in Mechelen. Ik ben hier ook al enkele keren naar de Braderij geweest. Je merkt wel dat het hier een heel levendige gemeente is, maar de opstart is tot nu toe wel rustig geweest. Tegen volgende week zal het wel wat vlotter beginnen te gaan.”

www.dampshop.be