Foto: RR

Out Of Office met Joos Gysen (Mondea): “Als je je geluk met anderen deelt, dan zal het alleen maar groeien”

Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers ‘Out of Office’. Tijd dan om het eens niet over ondernemerschap te hebben maar over andere zaken die een mens bezighoudt. Vandaag: Mechelaar Joos Gysen, oprichter en zaakvoerder van Mondea, een consultant gespecialiseerd in strategie en organisatie.

Als je niet naar het geld zou moeten kijken, welke droomauto staat er dan op je oprit?

“Ik ben al een tijdje aan het klussen aan een, hopelijk binnenkort mooie, oldtimer. Als deze een keer op de oprit geraakt, gaat dat wel een vier-momentje zijn. Niet alleen omdat het een erg mooie wagen is maar vooral omdat het me dan gelukt is om zelf een wagen op te knappen. Voor de liefhebbers: het is een 1969 Corvette cabrio. De wagen is onverprutst waardoor het een extra uitdaging is om hem origineel te restaureren. Volgende lente hoop ik hem klaar te hebben zodat hij een keer goed kan blinken op de ‘Frederiks Midsummernight rally’.”

Welke klus heb je al zo vaak uitgesteld dat je huisgenoten er nerveus van worden?

“Die lijst zal waarschijnlijk best wel lang zijn. Grote uitgestelde klussen zijn er niet, denk ik. Wel een hoop kleine klusjes die gaan van de kinderkamers herschilderen over het herstellen van wat waterschade tot de dakgoot die een opfrisbeurt kan gebruiken.”

Met welke ondernemer uit jouw streek (M/V) zou je een blind date wel zien zitten?

“Goede vraag, met elke ondernemer eigenlijk. Ik merk dat elke ondernemer een eigen, interessant verhaal te vertellen heeft. We delen vaak verhaallijnen maar ik ben erg benieuwd naar hoe een ander met de vele uitdagingen omgaat. Wil je toch een naam, doe dan maar de strafste onderneemster van Mechelen: Ingrid sluis of haar opvolgster.”

Welke vakantiebestemming zou je onze lezers afraden?

“Afraden? Ik heb nog nooit een negatieve ervaring gehad in die mate dat ik de bestemming zou afraden. Het lijkt me wel niet erg wenselijk naar landen met een bedenkelijk regime te gaan. Rusland staat niet echt op mijn bucketlist.”

Waar ga je bewust iets kopen omdat het aanbod 'Made in Mechelen’ is? (lokale handelaar, KMO uit buurt,...)

“Ik koop bewust mijn kleding in Mechelen. Niet alleen omdat ik een hekel aan shoppen heb en ik zo alvast de verplaatsing beperk, ook omdat een sterke lokale economie hand in hand gaat met een gezellige stad. Ik heb een paar favoriete winkels waar je ook fantastisch geholpen wordt zoals Sisera, Hugo Boss en Cassari maar ik kan ook genieten van een bezoekje aan House of Drinks of Windels. Tegelijkertijd gaan we voor sleutels, nummerplaten en schoenherstelling bij onze lokale schoenmaker Rapide in de Nekkerspoelstraat.”

Met welk stripfiguur zou je je het best kunnen vergelijken?

“Ik zou Suske durven zeggen maar mijn kinderen zullen eerder Lambik roepen. Suske is plichtsbewust en staat klaar voor een ander maar hij is niet vies van het avontuur: een stevige dosis lef in combinatie met een gouden hart. In feite is Lambik precies hetzelfde alleen maakt hij er vaak een zootje van. In mijn jeugd kon ik genieten van de avonturen van Michel Vaillaint. Echter, veel overeenkomsten zie ik niet als ik in de spiegel kijken.”

Je bent veroordeeld tot de doodstraf. Wat is je laatste maaltijd?

“Gebakken aardappelen met fijn gebakken gehakt. Groentjes hoeven dan een keer niet. Toen ik als jonge gast na een jaar buitenland terug thuiskwam was dat het eerste dat mijn moeder voor mij maakte…heerlijk. Een frisse ‘Gouden Carolus’ mag daarbij geserveerd worden.”

Je mag één voorwerp meenemen naar een onbewoond eiland. Welk?

“Tabletjes om water te zuiveren lijkt me erg functioneel zijn maar een paar flessen frisse rosé zijn net iets leuker. Wel de versie met schroefdop dan, wat anders wordt het zo een gedoe om open te krijgen.”

Welke sport zou je graag nog leren?

“Ik zou graag goed kunnen golfen. Dat lijkt me perfect om nog lang te kunnen doen. Ik heb het al een keer geprobeerd maar zonder veel succes en met veel frustratie. Als ik dat nu eens goed zou kunnen… dat zou plezant zijn.”

Wat is de belangrijkste tip die je kind(eren) zeker moeten onthouden?

“Dat is simpel: ‘delen is vermenigvuldigen’. Die drie woorden inspireren mij al lang en blijken keer op keer de waarheid te zijn, alhoewel je soms wel wat geduld moet hebben. Het komt er simpelweg op neer dat als je je geluk met anderen deelt dat dit geluk zal groeien. In onze onderneming handelen we ook volgens dit principe en we merken dat het ook een economische wetmatigheid is.”