nobels Foto: Dirk Vertommen

Seppe Nobels opent tijdelijk culinair belevingscentrum in Oud Gasthuis: “Lekker eten verbindt mensen met elkaar”

Chef-kok Seppe Nobels is de vijfde intendant van het stadsfestival Construct Europe. De naar Antwerpen uitgeweken Mechelaar opent in januari een tijdelijk culinair belevings- en opleidingscentrum in het Oud Gasthuis in zijn geboortestad. “Ik wil verhalen en herinneringen van Mechelaars en nieuwkomers op een unieke manier samenbrengen”, zegt hij.

In 2024 organiseert de stad Mechelen het stadsfestival Construct Europe. Tijdens de periode waarin België voorzitter is van de Europese Unie, wordt Europa op verschillende manieren gevierd. Bijvoorbeeld in scholen en musea en op de muziekfestivals. Om het programma vorm te geven, werden Mechelen Feest, kunstencentrum nona, het Hannah Arendt Instituut en J@M vzw al onder de arm genomen. Met de bekende chef-kok Seppe Nobels komt daar nu nog een vijfde intendant bij.

“Dit project is voor mij echt thuiskomen”, zegt Nobels. “Ik ben een geboren en getogen Mechelaar, maar ook een wereldburger. Ik sta open voor iedereen, uit welke uithoek van de wereld je ook komt. Daarom wil ik de herinneringen en verhalen van Mechelaars combineren met die van nieuwkomers. Zo komen we tot een unieke mix op culinair, cultureel en maatschappelijk vlak. Ik wil Champions League spelen op vlak van integratie. Dat kan via dit project.”

Concreet richt Nobels in het Oud Gasthuis in de Keizerstraat een tijdelijk culinair belevings- en opleidingscentrum in. Daarbij doet hij een beroep op nieuwkomers. “Ik wil in opvangcentra in de provincie, zoals het nooddorp voor Oekraïners aan De Nekker, op zoek gaan naar mensen met een passie voor de keuken. Ik wil hen opleiden en ervoor zorgen dat ze kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Zo ondersteunen we ook de lokale horeca.”

Verbindende kracht

“In het oud Gasthuis zal je kunnen lunchen in de voormalige kapel en ‘s avonds voorzien we belevingswandelingen”, zegt Nobels. “Langs verschillende kamers zal je kennis kunnen maken met de verhalen van de nieuwkomers. We creëren gerechten uit hun thuislanden, maar zetten lokale producten in de kijker. Ik denk aan de Mechelse koekoek, asperges en witloof. De kamers worden ook aangekleed met de hulp van beeldend kunstenaars. Want kunst en lekker eten hebben een sterke verbindende kracht. Ze brengen mensen samen.”

“Eenheid in diversiteit. Dat is waar Europa naartoe wil en wat we in Mechelen al op kleinere schaal realiseren”, zegt titelvoerend burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). “Ik ben dan ook blij dat Mechelen uitgekozen werd als gaststad voor het grote openingsfeest van het Belgisch voorzitterschap van de EU. Met Seppe Nobels verwelkomen we bovendien iemand die als geen ander een positieve en hoopvolle boodschap kan brengen in een moeilijk thema als integratie.”

Het beste van Mechelen

Aan het programma van Construct Europe wordt nu nog gesleuteld, maar op 6 januari gaan het stadsfestival en het culinair centrum van Seppe Nobels van start. “We zijn heel blij met het lijstje intendanten die van Construct Europe ongetwijfeld een prachtig verhaal zullen maken”, zegt Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo (Vld-Groen-m+). “We willen het beste van Mechelen samenbrengen, en daar hoort Seppe Nobels zeker bij.”

Hoe lang het ‘Gasthuis’ van Seppe Nobels precies zal openblijven, staat voorlopig nog niet vast. In eerste instantie gaat het om enkele maanden. Op termijn wordt het gebouw in de Keizerstraat een kanker- en revalidatiecentrum.