Nieuws Mechelen Starter van de week: Bemiddeling en Coaching

Starter van de week: Bemiddeling en Coaching

Starter van de week: Bemiddeling en Coaching

MECHELEN – Met hun nieuw initiatief ‘Bemiddeling & coaching’ willen Jan Van der Veken en Sarah Van Wesenbeeck bijdragen tot het sneller en duurzaam oplossen van conflicten op het werk. Dat doen ze door een integrale aanpak. Dit nieuwe initiatief biedt een antwoord op het toenemend aantal arbeidsconflicten. De tandem-aanpak waarbij bemiddeling en coaching gecombineerd worden, is nieuw in België.

Een beter werkklimaat, meer welzijn, productiviteit en geluk op het werk. Daar willen de initiatiefnemers van ‘Bemiddeling & coaching’, Jan Van der Veken (bemiddelaar in sociale zaken) en Sara Van Wesenbeeck (bemiddelaar en coach), met hun nieuwe initiatief toe bijdragen. “Als meningsverschillen op het werk uitmonden in langdurige of sluimerende conflicten heeft niemand daar baat bij”, zegt Jan Van der Veken. “De productiviteit neemt af, werkrelaties raken verzuurd, ontslag of langdurige arbeidsongeschiktheid dreigen. ‘Sociaal actief’ gaat verloren en ‘sociaal passief’ dreigt en dat wil je als bedrijf koste wat kost vermijden.”

Met een integrale aanpak, waarbij bemiddeling en coaching gecombineerd worden, kunnen arbeidsconflicten sneller en duurzaam opgelost worden. En de nood is hoog. “Samenwerken is er door het thuiswerk niet makkelijker op geworden”, zegt coach-bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck. “En dat merken we ook in onze bemiddeling- en coachingpraktijk. We stellen vast dat spanningen en conflicten in de werkcontext toegenomen zijn, met de daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen voor alle betrokkenen.”

‘Bemiddeling & coaching’ is onder meer gegroeid uit de nood om ook na een bemiddelingstraject verder begeleid te kunnen worden. Jan Van der Veken zegt dat het vaak gebeurde dat de partijen tijdens een bemiddeling aanvoelden dat er, om het geschil te kunnen oplossen, een wijziging in gedrag, afspraken en structuur moet komen. “Op dat moment beseffen zij ook dat dit niet vanzelf zal gaan. Spontaan kregen we dan de vraag of verdere begeleiding mogelijk zou zijn. Maar een bemiddelaar is geen coach. Zijn rol is afgebakend en beperkt: hij begeleidt de partijen enkel naar een akkoord. ‘Bemiddeling & coaching’ biedt nu de mogelijkheid om meteen na het bemiddelingstraject een coach in te schakelen.”

De begeleiding door een coach draagt er toe bij dat de arbeidsrelatie sneller hersteld kan worden en dat de draad van het gewone leven weer kan opgenomen worden. “Ook het verder bouwen op de in de bemiddeling verworven inzichten is nuttig, maar krijgt na een bemiddeling niet altijd een kans omdat de waan van de dag snel weer de overhand krijgt. Dan blijft het vaak bij goede voornemens, en dat is een gemiste kans voor de samenwerking op de werkplek”, besluit coach Sara Van Wesenbeeck.

www.bemiddelinginsocialezaken.be

www.barkingdogs.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Bornem
Bornem

Syneton overgenomen door Visma

BORNEM – Syneton, de Belgische marktleider op het gebied van kantoorbeheer voor accountants, wordt overgenomen door Visma, Europees leider in… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.