Nieuws Mechelen Sterilisatiedoeken AZ Sint-Maarten worden bloempotten of speelgoed

Sterilisatiedoeken AZ Sint-Maarten worden bloempotten of speelgoed

Sterilisatiedoeken AZ Sint-Maarten worden bloempotten of speelgoed

MECHELEN – AZ Sint-Maarten zet actief in op duurzaamheid en gaat op zoek naar initiatieven die een fundamentele impact hebben op het milieu. Jaarlijks verbruikt het ziekenhuis zo’n zes ton sterilisatiedoeken. Deze doeken worden sinds juli 2021 gebruikt als een nuttige grondstof voor speelgoed of bloempotten. Drie van de zes ton afval wordt zo omgezet in grondstoffen voor de maakindustrie.

Het operatiekwartier is een omgeving die maximaal steriel gehouden wordt. Operatiesets die chirurgen tijdens een ingreep gebruiken worden dan ook steriel verpakt. Dit gebeurt met zogenaamde sterilisatiedoeken. Deze doeken bestaan uit polypropyleen, een soort plastic. Onderzoek wees uit dat deze stof kan worden omgezet in korrels waarmee industriële bedrijven bijvoorbeeld speelgoed of bloempotten kunnen maken.

AZ Sint-Maarten deed voor de uitwerking van dit project een beroep op EnAdviS, een onderneming die advies en oplossingen uitwerkt betreffende milieuprojecten. Dit specifieke project werd mogelijk gemaakt met de ondersteuning van Vlaanderen Circulair.

Sortering van de doeken start op het operatiekwartier waar medewerkers de doeken apart voorsorteren. Vervolgens halen medewerkers van de sociale werkplaats ‘Ons Tehuis Brabant’ de doeken op. Hun bewoners zijn echte experten in het voorbereiden van de doeken voor recyclage. AZ Sint-Maarten steunt op deze manier dan ook tewerkstelling van personen met een verstandelijke beperking.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.