Seppe Nobels opent nieuw restaurant in 't Gasthuis in Mechelen. Foto Dirk Vertommen Seppe Nobels opent nieuw restaurant in 't Gasthuis in Mechelen. Foto Dirk Vertommen

Topchef Seppe Nobels opent nieuw restaurant en opleidingscentrum

In ’t Oud Gasthuis in de Mechelse Keizerstraat opent topchef Seppe Nobels binnenkort zijn nieuwe restaurant en opleidingscentrum ’t Gasthuis. Vluchtelingen uit de hele wereld bereiden er gerechten met lokale ingrediënten. Uniek aan het concept is een volledig gratis gastronomisch restaurant voor kansarmen.

Enkele maanden geleden kondigde topchef Seppe Nobels al aan dat hij Antwerpen tijdelijk opnieuw inruilt voor zijn geboortestad Mechelen. Naar aanleiding van stadsfestival Construct Europe opent in ’t Oud Gasthuis, dat op termijn een kanker- en revalidatiecentrum wordt, een gloednieuw culinair belevingscentrum. Bezoekers zullen er op een unieke manier kennismaken met de wereld, maar met een lokale insteek.

Lees ook: Koning Filip bezoekt Antwerps restaurant met anderstalige nieuwkomers in de keuken(De tekst gaat verder onder de foto)

Onder meer dames uit het Oekraïense nooddorp staan in de keuken van Nobels. Foto Dirk Vertommen
Onder meer dames uit het Oekraïense nooddorp staan in de keuken van Nobels. Foto Dirk Vertommen

Oekraïense nooddorp

“’t Gasthuis is een opleidingscentrum voor vluchtelingen”, zegt Seppe Nobels. “Ze leren hier koken op topniveau. In totaal zullen er een twintigtal mensen de opleiding volgen. Het gaat onder meer om mensen uit Vietnam, Irak, Eritrea en Somalië. Tien van hen komen uit het Oekraïense nooddorp aan De Nekker. Er zijn dames bij waarvan de echtgenoot stierf of die vecht aan het front. Zij eren hen met hun favoriete soep. Wij brengen hen in contact met Mechelen en omgekeerd.” Het eten dat de cursisten bereiden, wordt gemaakt met lokale ingrediënten en geserveerd tijdens een culinaire beleving. “De gasten komen binnen en krijgen in een zestal verschillende ruimtes een gerecht voorgeschoteld”, klinkt het. “Die ruimtes zijn telkens aangekleed door kunstenaars en hebben een link naar de landen van onze cursisten. De culinaire wereldreis eindigt in de monumentale kapel van ’t Oud Gasthuis. Daar worden het hoofdgerecht en het dessert opgediend.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo, schepen Arthur Orlians (beide Voor Mechelen) en topchef Seppe Nobels (midden). — © Dirk Vertommen
Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo, schepen Arthur Orlians (beide Voor Mechelen) en topchef Seppe Nobels (midden). — © Dirk Vertommen

Opleiden voor Mechelse horeca

Door met vluchtelingen te werken, hoopt Nobels de Mechelse horeca te kunnen steunen. “Ik zie dit project absoluut niet als concurrentie van de bestaande horeca”, zegt hij. “Het is de bedoeling om mensen op te leiden. Niet voor restaurants in Hasselt, Herentals of Turnhout, maar voor de lokale restaurateurs. Het is moeilijk om personeel te vinden en net daarom hoop ik dat de Mechelse horeca, waar ik een goed contact mee heb, deze prachtige mensen kansen wil bieden.” Uniek aan het concept is een volledig gratis gastronomisch restaurant voor kansarmen. “In één van de ruimtes bieden we iedere middag een gezond en lekker vegetarisch en biologisch menu aan met seizoensgroenten”, klinkt het. “Gezond eten is een basisrecht. Met dit initiatief wil ik ook daklozen, kansarmen of mensen die het door omstandigheden moeilijk hebben in de maatschappij helpen. Ik werk daarvoor samen met tal van hulporganisaties.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

De kapel van 't Oud Gasthuis. Foto Dirk Vertommen
De kapel van ’t Oud Gasthuis. Foto Dirk Vertommen

Verbinding

Nobels kreeg naar verluidt vragen uit binnen- en buitenland om zijn concept uit te werken, maar koos toch voor zijn thuisstad. “De liefde voor Mechelen is er altijd geweest, maar door een tijdje in Antwerpen te zijn, merk ik dat ik de stad opnieuw leer kennen. Dat is heel leuk. Ik ontdek nog iedere dag nieuwe duurzame projecten, winkels en horecazaken die ik graag bij dit initiatief wil betrekken. Want verbinding en mensen met elkaar in contact brengen staan centraal.” De culinaire beleving kost 100 euro per persoon. Dat bedrag gaat integraal naar de werking van ’t Gasthuis en steun aan de cursisten. Zo worden zij op verschillende vlakken bijgestaan door Nobels en zijn team. Ze krijgen onder meer juridische bijstand en een busabonnement. “En ik ben nog op zoek naar leraars die enkele momenten mee willen komen helpen in de keuken om de cursisten op de werkvloer Nederlands te leren. Dat zal hen flink vooruit helpen.”