Decathlon Willebroek

Vakbonden Decathlon Willebroek in overleg met directie

Net geen maand geleden kregen de werknemers van het Decathlon-depot in Willebroek zwaar nieuws te horen. De logistieke site wordt opgedoekt, de activiteiten overgeheveld naar het buitenland. De directie beloofde voor 132 werknemers een nieuwe plek binnen de Decathlon-familie. Hoe dat precies verwezenlijkt moet worden, zoeken ze nu samen met de vakbonden uit.

“We zijn bereid om Decathlon het voordeel van de twijfel te blijven geven. Maar voorlopig is er nog niets concreets uit de bus gekomen”, zegt vakbondsvertegenwoordiger bij Decathlon Willebroek Matthieu Marin (BBTK). Dinsdag vond het tweede overleg met de vakbonden plaats. Een derde en vierde staan al gepland. “Wij zullen nieuwe vragen blijven indienen en wij hopen dat ze die kansen gaan grijpen om ons en het vertrouwen van de werknemers te winnen.”

 LEES OOK. Onweer op komst bij Decathlon Willebroek: geruchten over ontslag van 50 procent van huidige ploeg doen de ronde

Het sociaal overleg verliep al jaren moeizaam in de Decathlon-site. Een toxische werksfeer, ondernemingsraden van een kwartier, stakingen en het opbreken van stakingen groeiden uit tot een moddergevecht in de rechtbank. De sluiting kwam voor de vakbonden dus niet onverwacht. Stelselmatige ontslagrondes werden door hen dan ook als ‘salamiherstructurering’ bestempeld.

“Mooie woorden”
“Dus natuurlijk vinden we het fijn dat de directie aan tafel wil zitten en dat er eindelijk wordt gepraat. Maar het zijn voorlopig slechts mooie woorden. We willen echt actie zien”, aldus Marin. “Want anders worden het nog lange maanden voor de 132 werknemers die tot eind dit jaar aan de slag moeten in Willebroek. Hoe ga je die mensen motiveren om gewoon door te werken zonder garanties? De directie vindt het te vroeg om daar iets over te zeggen. Wanneer is het dan wel tijd?”

Alle onderhandelingen worden voorlopig informeel gevoerd. Er staat nog niets op papier. Aftasten en afwachten, dus. Wordt ongetwijfeld vervolgd.