Nieuws Mechelen VIL onderzoekt Crowd Logistics

VIL onderzoekt Crowd Logistics

VIL onderzoekt Crowd Logistics

Afleveren pakketje - Crowd LogisticsEr verschijnen nieuwe vormen van logistiek waarbij particulieren of semi-professionelen worden ingezet voor het transport van goederen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) is gestart met het project Crowd Logistics om de sector klaar te stomen voor deze disruptieve trend.

Tien logistieke dienstverleners en verladers nemen deel aan het project. Bij de deelnemers horen ook het Mechelse Kariboo!, Mondial Relay dat diverse afhaalpunten heeft in de regio en Procter & Gamble.

Bij crowd logistics bezorgen gewone burgers, individueel of collectief, pakketten tijdens hun normale persoonlijke verplaatsing. Meestal wordt hiervoor een technologisch platform of een app ingezet. Deze vorm van deeleconomie zou een potentiële oplossing kunnen zijn voor same-day-leveringen. Er zijn al een aantal bedrijven die ermee experimenteren, sommige al in een commercieel stadium. Zowel start-ups zoals Uber Rush en Instacart in de VS of Parcify in België, als gevestigde bedrijven (DHL met MyWays in Zweden of Amazon met On My Way) zijn ermee bezig.

Binnen het project Crowd Logistics wil het VIL onderzoeken via welke businessmodellen het inzetten van particulieren en semi-professionals voor de bezorging van pakketjes economisch haalbaar kan gebeuren. Wat zijn de wettelijke gevolgen hiervan (o.a. productverantwoordelijkheid)? Hoe valt het te integreren in de huidige bedrijfslogistiek? Wat is de meerwaarde ervan voor zowel de logistieke spelers als voor de maatschappij? Via concrete return on investment-berekeningen, impactanalyses en ook praktijktesten zowel voor B2B- als B2C-toepassing zoekt het VIL de antwoorden.

Crowd logistics is omstreden. Particulieren voeren immers een dienst uit zonder dat zij onderworpen worden aan vergunningen, sociale regels, verzekeringen e.d.. Volgens Liesbeth Geysels, algemeen directeur bij het VIL, mag de sector zeker de ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen. “Met dit project willen we ervoor zorgen dat onze bedrijven ten minste voorbereid zijn indien crowd logistics doorbreekt. We willen hen de opportuniteiten van crowd logistics aantonen, in plaats van de bedreigingen”, zegt ze.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.