Nieuws Mechelen Voka Mechelen-Kempen niet te spreken over loonakkoord

Voka Mechelen-Kempen niet te spreken over loonakkoord

Voka Mechelen-Kempen niet te spreken over loonakkoord

MECHELEN – Voka Mechelen-Kempen zet zich sterk af tegen het voorstel om eenmalige premies in te voeren bovenop de geïndexeerde lonen. Die stijgen nu al sneller dan in de rest van Europa. Een extra premie tot 750 euro toekennen, is voor de meeste ondernemingen “onbetaalbaar, onhaalbaar en onaanvaardbaar”.

Voor alle duidelijkheid: de loonnorm blijft de komende twee jaar op 0 procent, los van de index. Toch voorziet het federale kernkabinet nu de mogelijkheid dat bedrijven die winst maken, een (eenmalige) consumptiecheque van maximaal 500 euro kunnen toekennen. Als het gaat om echt ‘grote’ winsten, kan die premie oplopen tot 750 euro.

Het voorstel over de loonnorm en consumptiecheque gaat wel nog terug naar de sociale partners. Voka Mechelen-Kempen kant zich sterk tegen dit voorstel. “Wil deze regering nu echt dat onze jobs richting het buitenland gaan? Door de mogelijkheid te laten om een eenmalige premie te geven tot 750 euro, gaan de loonkosten nog sterker toenemen. In België stijgen de lonen al het sterkst van heel Europa. We zijn onze medewerkers en bedrijven uit de internationale markt aan het prijzen”, stelt Tom Laveren, ​ gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Onverantwoord in crisistijden

De loonkosten in België stijgen razendsnel: in de periode ’22-’24 komt er gemiddeld 21 procent bij. Omgerekend is dat 32 miljard euro extra, puur en alleen aan lonen. Hierdoor neemt ook de loonhandicap toe met onze buurlanden. Die zou volgend jaar groeien richting 10 procent. Dat wil zeggen dat een uurloon in België een pak hoger uitvalt dan in de buurlanden.

“Onze bedrijven hebben hun ‘spaarkas’ vlak voor de zomer aangedikt. Net om die hoge lonen en hoge energiefacturen te kunnen betalen. Die buffers zijn in januari alweer weg. Door nu een nieuwe premie daar bovenop te leggen, maken we het onze bedrijven extra moeilijk, aldus Tom Laveren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.