Volautomatische lijn Van Gansewinkel draait perfect

vangansewinkel

Sinds 2 november gebruikt Van Gansewinkel in Puurs een nieuwe sorteerlijn. Deze is uniek in de wereld en moet ervoor zorgen dat er meer grondstoffen kunnen worden gerecupereerd. Momenteel haalt het bedrijf nog 70 procent van zijn omzet uit inzameling en 30 procent uit recuperatie. Na een prima opstart worden de machines momenteel optimaal afgesteld op de ingevoerde materialen.

Aan de nieuwe sorteerlijn in de Puurse vestiging werd een jaar lang gewerkt. Ze is goed voor een investering van drie miljoen euro. “Ze is uniek in haar soort en moet op jaarbasis 80 000 ton afval verwerken”, zegt Wim Geens, algemeen directeur België voor Van Gansewinkel. “We recupereren uit dat volume 8 800 ton meer grondstoffen bovenop de 16 000 ton die we eerder al recupereerden, wat een totaal maakt van 31 procent.” Van Gansewinkel wil dat cijfer de komende jaren zo snel mogelijk optrekken. “Hoe meer grondstoffen we recupereren, hoe actiever we meewerken aan de circulaire economie en hoe proactiever we de mondiale grondstoffen schaarste aanpakken.” De sorteerlijn is volautomatisch en kan op basis van onder andere infraroodtechnieken zowel hout, papier, karton, folie, ferro, non-ferro als harde kunststof scheiden.

De technologie van de sorteerlijn in Puurs wordt de komende jaren ook op meerdere vestigingen in de Benelux toegepast. Op dit ogenblik is er ook al een lijn in de vestiging in Châtelet geactiveerd. “Deze is semiautomatisch”, aldus Geens. “Dat betekent dat er door vijf medewerkers aan de sorteerband en twee kraanmachinisten een manuele scheiding plaatsvindt en daarnaast twee zeven, twee magneetbanden en één windshifter zorgen voor een mechanische scheiding. We sorteren met deze lijn 25 000 ton droog materiaal uit en winnen 60 procent grondstoffen (zeefzand en inerte fractie, papier/karton, folies, hout, metalen, harde plastics) terug.” Van Gansewinkel blijft verder uitkijken naar nieuwe technologieën om zo steeds meer grondstoffen terug te winnen. Zo wil Van Gansewinkel verdere invulling geven aan hun eigen credo ‘Afval Bestaat Niet’.