biowinkel

Zeventigers Joanna en Jos lanceren bio-buurtwinkeltje in Hallaar

HALLAAR - Met Zonnewortel heeft Hallaar (Heist-op-den-Berg) er een bio-buurtwinkeltje bij. Initiatiefnemers zijn Joanna Yskout (73) en Jos Vanhamme (79) van Alternatuur. Al sinds de jaren 70 streeft het koppel bewust naar een natuurlijk leven. Hun zaak Bio Home, gespecialiseerd in duurzaam en ecologisch wonen, lieten ze helemaal over aan hun kinderen. “Maar we blijven wel graag actief en creatief bezig”, zeggen ze.

Als twintigers in de jaren 70 dachten Joanna en Jos na over de evoluties die ze toen zagen in de samenleving en over de toekomst van de volgende generaties. “De vernietiging van de natuur, sociale ongelijkheid, oorlogen uit hebzucht, machtsdrang en oude etnische vetes: wat er nu gebeurt in de wereld, hadden wij toen al voor ogen”, vertelt Joanna.

Vanuit een gevoel van bezorgdheid richtte Jos in 1970 het tijdschrift Ding op. Samen met gelijkgestemden wilde hij er een tegencultuur mee creëren, gericht op het herstel van en respect voor de natuur, sociaal evenwicht en volgens een filosofie die voor ‘eenheid met diversiteit’ staat. “We voelden een verwantschap met de oude culturen waarin de eenheid van natuur en geest nog aanwezig was, zoals het tao, de shinto en vedanta”, legt hij uit.

Natuurlijke verven

In 1973 richtten Joanna en Jos Alternatuur op. “We voerden promotie voor biologische land- en tuinbouw, verkochten biologisch voedsel en hadden een bakkerijtje waar biologisch desembrood gebakken werd”, vertelt het paar. “Ondertussen verzorgden we het tijdschrift en maakten we brochures, bijvoorbeeld over brood bakken zonder gist. Dat deden we vanuit de Korte Spekstraat in Hallaar, waar we wonen sinds 1972.”

In 1980 begon het koppel natuurlijke verven te verdelen. In het begin gaven ze er vooral informatie en voordrachten over en brachten ze brochures uit. “Maar vanaf 1990 kreeg het een wat meer commercieel karakter, dus richtten we CVBA Biohome op”, vertellen ze. “Het aanbod breidde uit met een beperkt assortiment aan duurzame bouwmaterialen en we begonnen met de productie van ecologische massieve meubelen. Nadien kwamen onze drie kinderen mee in het bedrijf. Op Kamp C in Westerlo werd een productie- en verkooppunt opgericht. In Leuven opende een winkel.”

Energie activeren

Alternatuur had op dat moment geen activiteiten meer. Het tijdschrift Ding werd vervangen door Kleur Bekennen, een magazine over gezond bouwen en wonen. “We waren nog wat ondersteunend actief in het bedrijf van de kinderen, maar door de pandemie was er een tijdlang weinig activiteit”, zegt Joanna. “Uiteindelijk vonden ze het ook wat te riskant dat wij als ouderlingen nog meewerkten in de zaak.”

Maar stilzitten is niet aan het koppel besteed, dus begonnen ze onder meer met hun bio-buurtwinkeltje aan hun woning in de Korte Spekstraat. “We willen er een beweging in de buurt mee stimuleren waarbij mensen die biologisch tuinieren hun overschotten kunnen ruilen of te koop kunnen aanbieden”, zegt Joanna. “Zelf ben ik ook beginnen te schrijven aan de Ding-boeken, met de bedoeling om de energie uit het verleden weer te activeren.”

Kosten besparen

Bij Zonnewortel kunnen klanten terecht voor een basisassortiment aan bio-voeding. “Dat gaat van granen, peulvruchten, zaden, vlokken, brood, groenten en fruit tot de meest gebruikelijke aanvullende producten”, zegt Joanna. “We hebben een beperkte voorraad in het winkeltje, maar we vragen om zoveel mogelijk op voorhand te bestellen op de webshop van Alternatuur. Je hebt ook de mogelijkheid om kosten te besparen door wat groter verpakte hoeveelheden te bestellen. In deze tijd van prijsstijgingen is dat voor velen welkom.”

Het koppel heeft nog een voorraad aan natuurverven die ze waarschijnlijk gedeeltelijk gratis of aan grote kortingen van de hand gaat doen. “We denken eraan om in de toekomst een nieuw basisassortiment in voorraad te nemen. Vaste openingsuren hebben we nog niet, maar in regel denken we tussen 9.30 en 12.30u open te zijn en voor de rest op afspraak.”

Hoopvol signaal

In ruim vijftig jaar tijd zagen Joanna en Jos de belangstelling voor biologische voeding toenemen, zij het aan een gezapig tempo. “Intussen zijn er wel ‘bio-multinationals’ ontstaan die de markt proberen te beheersen”, stellen ze. “Daarom zijn lokale initiatieven zoals het platform Duurzame Heistenaars heel zinvol. Ze kunnen de transitie naar een duurzame en harmonieuze samenleving mee mogelijk maken. Die beweging vanaf de basis is momenteel nog klein en spreekt nog steeds een beperkt publiek aan, maar het is toch een hoopvol signaal. Het gaat erom zoveel mogelijk samen te werken aan een leefbare wereld.”

www.alternatuur.be