Ashland Specialities Doel Enkele jaren geleden werd er al gestaakt aan de poorten van Ashland in Doel. Foto: Joris Herregods

Ashland Specialties wil 55 banen schrappen

Chemiebedrijf Ashland Specialties zal binnenkort wellicht 55 banen schrappen. De site in Doel produceert onder anderen producten voor de bouwsector, die niet meer kunnen concurreren met de Chinese markt.

Het Amerikaanse Ashland Specialties heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om een van de productielijnen in Doel stop te zetten, met een potentiële vermindering van 55 banen tot gevolg. Al zal er wel nog activiteit blijven op de site in Doel, met de recent vernieuwde tweede vleugel van het fabriek. “Deze stap is een reactie op de toegenomen concurrentiedruk en de voortdurende verzwakking van de vraag op de industriële markt, en om de winstgevendheid op lange termijn van de ultramoderne en onlangs uitgebreide productielijn van Ashland Doel te helpen verzekeren”, zegt fabrieksmanager Erik Van Hove.

Ashland Specialties zal in Doel nog steeds blijven produceren voor farmaceutische producten, persoonlijke verzorging, voeding, specialiteiten en voor hoogwaardige industriële toepassingen. “Het is de bedoeling om via deze reorganisatie nieuwe investeringen aan te trekken, wat cruciaal is voor de toekomst van ons bedrijf”, aldus Van Hove. “Er volgt nu een informatie- en consultatiefase met werknemersvertegenwoordigers om andere maatregelen te onderzoeken die het eventuele collectief ontslag zouden kunnen vermijden, verminderen of voorkomen en de eventuele gevolgen ervan zouden kunnen verzachten. Er is dus zeker nog toekomstperspectief.”

Eind 2020 lag er ook al een mogelijk besparingsplan op tafel, en richtten vakbonden en werknemers een stakingspiket op aan de poort. “Al waren de werknemers nu al langer op de hoogte van de plannen”, zegt Van Hove. “Het afgelopen half jaar stonden al enkele werknemers op economische werkloosheid. De sfeer is intussen ook niet bitsig in het fabriek dus ik hoop dat we hier op een constructieve manier uit geraken.”