Portrait,Of,Smiling,Businesswoman,Holding,Resume,And,Talking,To,Female Foto: Shutterstock

Belgen kijken minst uit naar andere werkgever

Met 72% die niet van job willen veranderen, zijn de Belgen het meest loyaal van alle Europese werknemers. Slechts 8% kijkt actief uit naar een andere werkgever. De cijfers komen van HR-speler SD Worx.

Er is ook een keerzijde. Een ontslag door een werkgever komt dan dubbel zo hard aan. Om te vermijden dat werknemers te lang moeten herstellen van een ontslag, kunnen een exitgesprek en outplacement het verschil maken: 55% van de Belgen staat positief tegenover een exitgesprek en 73% staat positief tegenover outplacement. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in tien Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

Slechts 8% van de Belgen zijn in 2023 actief op zoek naar andere job. 20% staat ervoor open, maar eerder passief. Een recordaantal van 72% is niet van plan te veranderen. Daarmee bengelt België helemaal achteraan qua intentie om van job te veranderen. Aan het andere uiterste op het Europese spectrum staan de Poolse werknemers het meest open om te veranderen: meer dan één op vijf (21%) kijkt actief uit naar een andere werkgever. Ook werknemers in Italië en Ierland (16%), Spanje en Zwitserland (15%), Zweden en Noorwegen (14%) scoren hoog.

Beeld: SD Worx