Birdhouse bestaat 5 jaar en selecteert 15 nieuwe start-ups

GENT - Negen op tien start-ups die de accelerator van Birdhouse voltooiden is nog altijd actief. Bovendien maken deze bedrijven een jaarlijkse groei door van gemiddeld 350%. Dat zijn de klinkende statistieken die Birdhouse Accelerator voor kan leggen bij de viering van zijn 5-jarig jubileum. Oprichter Jan-Willem Callebaut: “We hebben al een mooie bijdrage kunnen leveren aan de groei van veel bedrijven, maar we zijn nog lang niet klaar. Het is ons doel om de beste scaling-up experience aan te bieden, door start-ups toegang te geven tot een waanzinnig netwerk van mentoren en advisors in een op maat gemaakt traject.”

Van de ruim 4000 aanmeldingen die Birdhouse de afgelopen vijf jaar ontving, legden meer dan 100 start-ups de accelerator van Birdhouse af. Onder hen bevinden zich succesvolle bedrijven als BeerSelect, Techwolf, Hoplr, Daltix, iFluxSampling, Crimibox en Our Daily Bottle. Deze maand komen daar nog eens 15 bij, wanneer een nieuwe lichting start-ups aan hun traject begint.

De toekomstvisie van oprichter Jan-Willem Callebaut is ambitieus, maar ook kritisch: “We zijn misschien niet de grootste als het op deelnemersaantallen aankomt, maar proberen vooral de beste accelerator te zijn als het gaat over impact op de start-ups die we begeleiden. Juist door streng te selecteren kunnen we start-ups op het juiste moment en in de juiste bedrijfsfase begeleiden. Dat levert hen de grootste meerwaarde op.”

Ontstaan

Birdhouse Accelator zag het levenslicht in 2016. Het bedrijf vloeide voort uit Aerey, een offline community die events organiseerde. Oprichter Jan-Willem Callebaut blikt terug op een intensieve ervaring: “Op anderhalf jaar tijd deden we meer dan 20 events waar gemiddeld tussen de 100 en 250 mensen op af kwamen. Ons doelpubliek lag met name bij start-ups. Daardoor kwam ik in contact met zeer veel founders en aspirant ondernemers.”

Callebaut voerde vervolgens veel gesprekken: “Veel start-ups vertelden dat ze nood hadden aan intensieve begeleiding, bij voorkeur door ervaringsdeskundigen. Begeleiding van echte ondernemers dus. Aan de andere kant zag ik ook dat veel van die ervaringsdeskundigen veel energie halen uit het helpen van jonge ondernemers. Zo kwam ik al snel op het idee voor onze accelerator, waarbij ik die twee groepen samenvoegde. Dat was het begin van ons uitgebreide ondernemersnetwerk.”

Evolutie naar hyperpersoonlijk programma

Callebaut bood, al vanaf het begin gesteund door Belfius, een kort, selectief en intensief traject aan onder de naam Birdhouse Accelerator. Start-ups kregen een eigen co-workingplek en volgden workshops om hun kennis bij te spijkeren. Dat traject evolueerde met de jaren. Zo wordt er nu volop ingezet op een hyperpersoonlijk aanpak. Callebaut: “We werken met iedere deelnemer een programma op maat uit. Met alleen maar relevante workshops en sessies. Met begeleiding door mentoren en experts uit het veld, onze Scale-up Eagles, die hun markt door en door kennen. We merken dat start-ups op die manier veel sneller grote stappen kunnen zetten.”

Als complementaire activiteit naast de accelerator werd in januari van dit jaar het digitale leerplatform Birdhouse Masterclassgelanceerd. Dat kwam tot stand in het kader van een overheidsopdracht van VLAIO. Callebaut: “Birdhouse Masterclass werkt ongeveer volgens hetzelfde principe als onze accelerator. Je leert de belangrijkste facetten van het uitbouwen van een start-up van ervaren rasondernemers, zoals Pieterjan Bouten (Showpad) en Renaat Berckmoes (Fortino Capital), maar dan online en op je eigen tempo.”

Nieuwe lichting

Op 23 februari start een nieuwe lichting met de volgende veelbelovende 15 start-ups aan de accelerator van Birdhouse. Dit zijn de 8 Oost-Vlaamse deelnemers die begeleid zullen worden vanuit de Gentse Birdhouse-hub:

Bizzcontrol
Bizzcontrol helpt accountants om complexe boekhouddata te transformeren in visueel begrijpbare rapporten en analyses.

BattMobiel
BattMobiel biedt voor elke verplaatsingsbehoefte een elektrisch en duurzamer alternatief. Goedkoper, flexibeler en beter voor de wereld dan een eigen wagen.

Gigspot
Hét online platform waar muzikanten en hun fanbase samen komen voor full experience e-concerts. Meer interactie, meer engagement, meer beleving!

Breezo
De probiotische verneveling van Breezo neemt dagelijkse ongemakken weg die veroorzaakt worden door slechte luchtkwaliteit. Het resultaat is een verbeterde lucht en hygiëne, ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn bij het schoonmaken.

Tasties
De intelligente koelkasten van Tasties maken het voor elke organisatie mogelijk om hun medewerkers 24/7 te voorzien van kwalitatieve maaltijden, snacks en juices. Onbemand en klaar voor de toekomst!

IntelliProve
De app van IntelliProve stelt medisch personeel in staat om vitale parameters te meten binnen de 30 seconden. Snel, contactloos én zonder medische apparatuur.

Fit Things
De Slimbox van Fit Things stelt je in staat om zelf verzenddozen op maat te maken die perfect rond je product passen. Zo bespaar je een hoop opvulmateriaal en behoudt je verzending een licht gewicht.

Funkey
Via Funkey vindt je de ultieme activiteit voor jouw team. Met een aanbod van meer dan 300 uitjes ben je verzekerd van een geslaagde dag en een happy team!