collage-charlotte-de-cock-kerel Foto: RR

Charlotte De Cock van VBDCK Brewery staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

De zoektocht naar dé strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen we deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Charlotte De Cock van brouwerij Verbeeck-Back-De Cock (kortweg VBDCK) Brewery uit Tielrode (Temse). “Gedurende mijn ondernemersreis ben ik al ongelofelijk veel uitdagingen tegengekomen, maar ik heb ze me nooit laten weerhouden mijn doelen na te streven.”

Charlotte De Cock (35), mama van een prachtige dochter en de CEO van de brouwerij achter de populaire KEREL bieren, komt uit een echte ondernemersfamilie. “In het weekend mee naar het bedrijf van mijn papa was geen ongewoon weekend voor ons”, doet Charlotte haar verhaal. “Vakantiewerk begon al vroeg en we kregen al met de paplepel mee dat er gewerkt moest worden in het leven. Natuurlijk heeft mijn persoonlijkheid daar ook mee te maken. Je moet een massa doorzettingsvermogen hebben om te overleven in deze tijden en er is altijd wel iets aan de hand. Daar moet je mee om kunnen gaan”, onderstreept de zaakvoerster.

LEES OOK. Lien van Gig and Grow staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

Atypische bieren

Charlotte en haar broer Jozef hebben in 2015 een oud gebouw gekocht dat ooit dienst deed als brouwerij, maar meer dan vijftig jaar had stilgelegen. Het plan was om opnieuw een bruisende brouwerij als een feniks uit de as te laten herrijzen. “In 2016 zijn we aan de zware verbouwingen begonnen om in de zomer van 2017 open te gaan. Onze brouwerij is een familiebedrijf waar we niet traditionele bieren brouwen. We zijn dus niet mee gegaan in het klassieke Belgische bierenverhaal. Er zijn in België al meer dan genoeg perfecte traditionele bieren”, vindt Charlotte.

“Wij brouwen nieuwere stijlen, internationale stijlen, of vergeten bierstijlen. Soms ook gewoon een eigen verzonnen bierstijl. Onze merknaam KEREL is natuurlijk het meest gekend.”

“Aan onze brouwerij hebben we daarnaast ook een multifunctionele zaal die we verhuren voor zowel meetings, recepties als babyborrels en communiefeesten.”

Charlotte fungeert als CEO van de brouwerij, maar neemt daarnaast nog een boel andere taken op zich. “Van exportsales tot HR over het runnen van onze evenementenzaal, het opstellen van planningen, enzovoort”, legt ze uit.

Mannetje staan in de brouwerswereld

Waarom onze lezers op haar moeten stemmen? “Ik geloof dat de lezers op mij moeten stemmen omdat ik veerkracht, vastberadenheid en passie vertegenwoordig in een door mannen gedomineerde industrie”, zegt Charlotte. “Gedurende mijn ondernemersreis ben ik al ongelofelijk veel uitdagingen tegengekomen, maar ik heb ze me nooit laten weerhouden mijn doelen na te streven.”

“Mijn heel duidelijke enthousiasme voor wat ik doe, onderscheidt mij wel denk ik”, gaat de CEO verder. “Ik word gedreven door een oprechte liefde en passie voor het brouwen en een verlangen om een betekenisvolle impact te hebben in de industrie. Een van mijn beste vrienden zei me tijdens de covidcrisis: ‘waar anderen al lang waren gestopt, blijf jij doorgaan’. Dit gevoel vat echt mijn benadering van ondernemerschap samen.”

“Ik voel me vereerd door de mogelijkheid om anderen, met name vrouwen, te inspireren om hun dromen onbevreesd te volgen”, aldus Charlotte De Cock van VBDCK Brewery.

Je kan je stem voor Charlotte of een van de andere onderneemsters uitbrengen tot en met 3 maart via deze link.

LEES OOK. Dit zijn de vijf genomineerden voor de Strafste Onderneemster van Oost-Vlaanderen