lien-louwagie-strafste-onderneemster Foto: RR

Lien Louwagie van Gig and Grow staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

De zoektocht naar dé strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen we deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Lien Louwagie, oprichtster van Gig and Grow uit Gent. “Als ik ook maar iets kan betekenen voor mensen die eraan denken om te starten met ondernemen, maar het lastig vinden om die stap te durven zetten, dan ben ik een zeer gelukkige vrouw.”

Lien Louwagie, een avontuurlijke dertiger met West-Vlaamse roots, heeft in volle covidperiode Gig and Grow uit de grond gestampt. Een bedrijf dat ondersteuning biedt op vlak van financiële administratie voor ambitieuze en groeiende ondernemers. “Ik ben beginnen ondernemen met mijn eenmanszaak in 2020 nadat ik twee jaar in New York had gewoond en gewerkt. Door de uitbraak van het coronavirus moest ik helaas terugkeren naar België. Ik had daar een droomjob in de financiële sector en simpelweg een fantastisch leven. Het was een harde noot om te kraken wanneer dat plotsklaps ophield."

 

"Maar ik heb dan beslist om hier mijn eigen verhaal op te zetten. Ik ben gestart met financiële administratie voor ondernemers. Dat is begonnen met Amerikaanse klanten. Na zes maanden ben ik overgeschakeld naar een bv en ben ik beginnen inzetten op de Vlaamse markt. Sindsdien zijn we alleen maar verder kunnen groeien.”

Ondanks de grote tegenslag die ze vier jaar geleden te verwerken kreeg, bleef Lien niet bij de pakken zitten. Ze omschrijft zichzelf dan ook als “een enthousiast persoon en een eeuwige optimist”. “Ik word heel warm van te connecteren met mensen en ben bovendien sterk bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik probeer altijd alles op een authentieke manier te doen. Zowel op privé als persoonlijk vlak.

LEES OOK. Dit zijn de vijf genomineerden voor de Strafste Onderneemster van Oost-Vlaanderen

Vrouwenbende in financiële wereld

Gig and Grow spitst zich voornamelijk toe op de verwerking van aan- en verkoopfacturen en payroll. “We kijken hoe we heel het proces kunnen optimaliseren, automatiseren en digitaliseren en zetten daarom sterk in op tools. We vormen de schakel tussen zaakvoerder, sociaal secretariaat en de boekhouder”, legt Lien uit. “Ik wil met ons bedrijf de saaie en grijze financiële sector opwaarderen en daar iets leuk en hip van maken. Dat weerspiegelt zich in onze branding, sociale media en ons geweldige team, dat bestaat uit acht felle dames die hun tanden in alles zetten en voor onze klanten werkelijk tot het uiterste gaan.”

Lien is begonnen als solo-onderneemster, maar een half jaar na de geboorte van Gig and Grow, deelde ze de leiding een tijdlang met haar partner en mede-oprichter. Sinds kort, zet ze haar ondernemingsweg opnieuw op haar eentje verder. “Dat heeft als gevolg dat het bedrijf nu alleen maar uit vrouwen bestaat. Qua vrouwelijk ondernemerschap kan dat tellen (lacht). Vandaag ben ik verantwoordelijk voor het aansturen, managen en coachen van het team. Daarnaast houd ik mij bezig met verkoop en bouw ik een netwerk uit voor Gig and Grow en denk ik de strategie van de onderneming uit.”

Van American dream naar sprong in het onbekende

 Veel mensen zijn beginnen ondernemen omdat ze een oplossing hadden gevonden voor een bepaald probleem en daar dan iets mee wouden doen. Bij Lien was dat wel even anders. “Mijn verhaal is voortgesproten uit een van de moeilijkste momenten uit mijn leven”, slikt ze. “Namelijk New York gedwongen moeten verlaten en dus ook mijn American dream opgeven. Ik stond plots voor de vraag: ‘wat moet ik nu doen met mijn leven?’ Het enige dat ik op dat moment met zekerheid wist, is dat ik mijn eigen verhaal wou creëren.”

“Ik zag de opportuniteit om, met de ervaring die ik in de States had opgebouwd, de zeer droge financiële wereld op een leuke, authentieke manier naar de mensen te brengen. En ik wil vooral ook mensen inspireren en een impact maken”, klinkt het vastberaden.

Lien kwam compleet uit de lucht gevallen toen ze vernam dat ze bij de vijf genomineerden behoorde. “Een paar weken geleden WhatsAppte een goede klant en intussen persoonlijke vriend van mij dat hij op mij wou stemmen. Dat heeft blijkbaar voor een sneeuwbaleffect gezorgd. Het doet ontzettend veel deugd om te merken dat je zo gewaardeerd wordt door zoveel trouwe klanten en door mijn schitterende team, die ik zowat als mijn tweede familie beschouw. En wat ook niet onbelangrijk is: de mede-ondernemers die ik duidelijk heb kunnen inspireren in de afgelopen jaren.”

Waarom onze lezers op haar moeten stemmen? “Omdat ik een voorbeeld kan zijn voor jonge ondernemers die nog niet goed weten welke weg ze precies willen inslaan. Ik hoop dat ik een duwtje in de rug kan geven, want ik weet namelijk goed wat het is om te twijfelen en vervolgens in het onbekende te springen. Ooit was ik een braaf meisje die van onder de kerktoren in Zwevegem het ruime sop koos en naar de VS trok om er mijn droom waar te maken. En plots moet je dan weer helemaal van nul herbeginnen. Dat is allesbehalve eenvoudig.”

“Als ik ook maar iets kan betekenen voor mensen die eraan denken om te starten met ondernemen, maar het lastig vinden om die stap te durven zetten, dan ben ik een zeer gelukkige vrouw”, lacht Lien.

Je kan je stem voor Lien of een van de andere onderneemsters uitbrengen tot en met 3 maart via deze link.