Het Wetterse chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem Vorig jaar rukte de brandweer uit voor een lekkende tankwagen met chemisch afval in Kalken. Foto: if

Chemiebedrijf en transportfirma scherpen controles aan na lek in tankwagen met chemisch afval: “Mag nooit meer gebeuren”

Het Wetterse chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem en de transportfirma die voor hen chemisch afval vervoert, verstrengen hun vertrekprocedures. Dat doen ze nadat de brandweer vorig jaar in Kalken werd opgeroepen voor een lek in een tankwagen. “Zo’n lek willen we nooit meer.”

In oktober vorig jaar kwamen bij de brandweerzone Zuid-Oost verschillende meldingen binnen van een indringende geur in Kalken (Laarne). De geur deed sommige mensen aan gas denken, maar uiteindelijk bleek die afkomstig van een lek in een tankwagen met chemisch afval.

Die tankwagen kwam van het chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem in Wetteren. Omdat de gelekte stoffen volgens de brandweer niet giftig waren, werden ze met water en schuim weggespoten. Het chemiebedrijf kondigde toen aan zijn procedures te gaan herbekijken.

Strengere controles

Volgens OmniChem ligt de fout bij de transportfirma. “Dat blijkt uit de oorzaakanalyse”, zeggen plantmanager Francis Vanackere en milieucoördinator Axel De Bruyn. “Er gaan technische aanpassingen gebeuren aan de tankwagens. Die zullen niet meer kunnen starten vooraleer een bepaald klepje is gesloten.”

“En de checklist voor het personeel, die vóór het vertrek moet worden overlopen, zal worden uitgebreid. En ook onze checklist wordt uitgebreid. De chauffeur zal voortaan moeten bevestigen dat er een extra controle is uitgevoerd. Zo willen we vermijden dat er ooit nog chemisch afval of iets anders op de rijweg lekt.”

De brandweer spoot het gelekte goedje weg met water en schuim. Foto: if