Volvo Gent

Chinese moederbedrijf Geely verkoopt 3,4 procent van de aandelen in Volvo Car

GENT - Het Chinese Geely, dat in 2010 de meerderheid verwierf in Volvo Car, heeft bijna 4 procent van de aandelen te koop aangeboden op de beurs. Dit verandert weinig tot niets aan de sterke positie van Geely. De operatie van de aandelenverkoop komt er omdat Geely het verwijt kreeg dat er te weinig 'free float' was op de beurs.  

De Chinese Zhejiang Geely Holding Group heeft ongeveer 100 miljoen aandelen Volvo Car verkocht. Dat meldde de holding zelf. In de praktijk gaat het om een belang van 3,4 procent. Het aandeel van Volvo Car moet een stevige uppercut (- 10 procent) incasseren, nadat het Chinese moederbedrijf Geely een deeltje van zijn belang in de Zweedse autobouwer verkocht heeft, zo meldde de krant De Tijd.

Geely verkocht de aandelen tegen 37 Zweedse kronen per stuk of ruim 9 procent onder de slotkoers van Volvo Car die dag, en  ongeveer een derde onder de introductieprijs waartegen het bedrijf twee jaar geleden naar de beurs in Stockholm werd gebracht. De verkoop leverde het Chinese concern omgerekend 322 miljoen euro op.

Na de verkoop blijft Geely met een belang van 78,7 procent de grootste aandeelhouder en eigenaar van Volvo Car.