Henry VDVelde

Drie Oost-Vlaamse createurs vallen in de prijzen voor de Henry van de Velde awards

GENT - Dinsdagavond werden in Brussel de Henry van de Velde awards uitgereikt. Bedoeling is om beloftevol en hypercreatief talent van eigen bodem in de kijker te plaatsen. Een handvol Oost-Vlaamse ondernemers kwamen opvallend in beeld. 

Oost-Vlaamse ondernemers zijn traditioneel goed vertegenwoordigd op de Henry van de Velde awards, en dat was dit jaar niet anders. Kandidaten moeten met hun producten of ontwerpen excelleren op vlak van design en creativiteit.

Bart Lens en Sep Verboom behoren bij de grote winnaars. Bart Lens wint de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award. Hij woont en werkt vanuit Hasselt, maar is uit Oost-Vlaanderen afkomstig. Hij pakt in de architectuurwereld uit met een rij verrassende creaties. Sep Verboom wint de Henry van de Velde Young Talent Award. De Gentenaar werkt onder meer samen met Vincent Sheppard (Spiere) en Papilio (Prado Rugs, Kuurne). Hij noemt zichzelf een ontwerper met een kleine droom om de grote wereld te verbeteren.

Een award was er ook voor Frank Ternier (Labt) die een stapelbaar krukje (Stubs genaamd) uit zijn mouw schudde, wat de jury best kon bekoren. Stubs is een 100 procent Gents product en wint de Henry van de Velde Everyday Life Award.

Nominaties

Nog vermelden dat enkele Oost-Vlaamse projecten een nominatie in de wacht konden slepen. Dat was onder meer het geval voor het sportmagazine Puskas. Het grafisch ontwerpen van de nummers wordt bestempeld als een schoolvoorbeeld van creativiteit. In de categorie Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award wist Xant M ook de preselectie te halen. Xant M is nu gevestigd in Brussel, maar zaakvoerder Alex De Broe is  geboren en getogen in Lokeren. De kmo bouwt middelgrote windturbines, revolutionair door hun robuustheid gekoppeld aan eenvoud in installatie.