Nieuws Oost-Vlaanderen Eandis helpt Eeklo groener worden via aankoop CNG-vrachtwagen

Eandis helpt Eeklo groener worden via aankoop CNG-vrachtwagen

Eandis helpt Eeklo groener worden via aankoop CNG-vrachtwagen

eekloHet stadsbestuur van Eeklo investeert opnieuw in een bedrijfsvoertuig op aardgas. Het is een nieuwe belangrijke stap op weg naar een milieuvriendelijker voertuigenpark.

Schepen van Mobiliteit Christophe De Waele: “De stad doet grote inspanningen om het eigen wagenpark milieuvriendelijker te maken. We willen het goede voorbeeld geven voor onze burgers en eigenblijk ook een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.”

Het wagenpark van de stad Eeklo wordt verder uitgebreid met een aardgasvoertuig, met name een containervrachtwagen 26 ton van het merk Iveco Dit voertuig vervangt een sterk vervuilende dieselcontainervrachtwagen uit 1996. De vrachtwagen zal voornamelijk worden ingezet voor het containerpark van de stad en voor doorgaans binnenstedelijk vervoer van de diensten Groen en Wegen. Het is inmiddels het tiende CNG-voertuig dat de stad in gebruik neemt sedert 2011 en het tweede voertuig dat via Eandis wordt aangekocht.

Deze aankoop is tot stand gekomen samen met netwerkbeheerder Eandis, die  fungeerde als aankoopcentrale voor de aankoop van het voertuig. Ook voor het voorlopig beperkte aantal publieke gastankstations bood Eandis al eerder een oplossing. Zo is er een privé CNG-vulstation geplaatst op het terrein van de stadsdiensten. Het gaat om een zogeheten ‘slow fill’-station, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan een voertuig op vier uur tijd worden volgetankt. De bouw van de vulstations wordt ondersteund door Eandis.

CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas. Dat is niet te verwarren met LPG, een minder milieuvriendelijk restproduct uit de bewerking van aardolie. Eeklo was al snel overtuigd van de ecologische en financiële voordelen van CNG. Zo is er 95 % minder uitstoot van fijn stof, 50 % minder stikstofoxiden (NOx) en 30 % minder geluid dan bij benzine. Daarnaast biedt rijden op aardgas een effectieve besparing van 50 % op de brandstofkosten. De aankoopprijs van de voertuigen is vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig.

Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer wagenpark, is de vervanging van voertuigen op benzine en diesel door elektrische voertuigen (interessant voor een kleine actieradius) of voertuigen op samengeperst aardgas (CNG – interessant voor een grotere actieradius).

Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en wil onder meer de lokale besturen op haar werkgebied daarin aanmoedigen en ondersteunen. Eandis biedt de lokale besturen hulp bij studies rond mobiliteit en wagenparken, organiseert gezamenlijke aankooptrajecten voor voertuigen en plaatst oplaadinfrastructuur en vulstations.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.