pauw Joren De Weerdt / rr

Econoom Pascal Paepen over Van Hool: “Hier waarschuwen we al 20 jaar voor, maar er wordt niet naar ons geluisterd”

Econoom Pascal Paepen zegt dat de grote ontslagronde bij busbouwer Van Hool een voorbode is voor nog meer onheil. “Economen waarschuwen hier al twintig jaar voor, maar er wordt niet naar ons geluisterd”, zegt hij.

Pascal Paepen wijst onder meer op de hoge loonkosten in België. “Je ziet dat bijvoorbeeld aan de offerte die Van Hool deed om elektrische bussen te bouwen voor De Lijn”, zegt hij. “Het Chinese bedrijf BYD was twintig procent goedkoper. Het is dan extra wrang dat de vakbonden geen genoegen nemen met de automatische loonindexering en nog meer opslag willen in de bedrijven. De ontslagronde bij Van Hool is een illustratie van wat er dan gebeurt.”

“Ook onze regeringen hebben hier schuld aan”, zegt Pascal Paepen. “De federale regering wil op langere termijn bijvoorbeeld uit kernenergie stappen, maar dat is nu net een bron van energiezekerheid. Geen wonder dat bedrijven twijfelen om nog verder in dit land te investeren.”

Lees ook: Van Hool gaat 1.100 job schrappen, faillissement dreigt, Voka roept op tot tewerkstellingscel

Hoge staatsschuld

In de voorbije twintig jaar zijn er gemiddeld zevenduizend jobs per jaar verdwenen uit de Belgische industrie. “Dit is een Belgisch, maar ook een Europees probleem”, zegt Pascal Paepen. “Europese bedrijven hebben bijvoorbeeld veel te lang geteerd op de winsten van de verkoop van auto’s met een klassieke verbrandingsmotor. Bedrijven lopen hier achter. Maar ook veel burgers zouden anders tegen de industrie moeten aan kijken. Niemand wil een fabriek in zijn achtertuin, maar die fabrieken zorgen wel voor welvaart.”

“Door de werkloosheidsuitkeringen onbeperkt toe te kennen in de tijd, subsidiëren we de werkloosheid”

Pascal Paepen

“En dan is er nog het gebrek aan activering”, zegt Pascal Paepen. “Door de werkloosheidsuitkeringen onbeperkt toe te kennen in de tijd, subsidiëren we de werkloosheid. Er wordt massaal van geprofiteerd. Als je dat als econoom zegt, ben je zogezegd hard en asociaal. Maar daardoor geeft de staat wel veel geld uit aan die werklozen en zitten we met een hele hoge staatsschuld, waardoor we de torenhoge loonkosten niet kunnen verlagen. Alles hangt met alles samen. En nu zie je het resultaat: massale ontslagen in de industrie. Bij Van Hool en bij andere bedrijven. Dit is een drama voor veel werknemers en al zeker voor de mensen die hun hypotheek moeten afbetalen.”