Italiaanse staalfabriek Foto: Belga

Eén van grootste staalfabrieken van Europa, waar ArcelorMittal helft aandelen van heeft, komt onder Italiaans staatstoezicht: “Schending van akkoord met Rome”

De staalfabriek 'Acciaierie d'Italia' (ex-Ilva) in Taranto in het zuiden van Italië zou onder staatstoezicht worden geplaatst. ArcelorMittal, dat meer dan de helft van de aandelen van de fabriek bezit, reageert boos.

De fabriek, met meer dan 8.000 werknemers, gaat gebukt onder zware schulden en kan een groot deel van zijn leveranciers niet meer betalen. Ook de energierekeningen zijn te zwaar geworden voor het bedrijf. Maar omdat ArcelorMittal zou weigeren om extra geld in het bedrijf te pompen, heeft het Italiaanse overheidsagentschap Invitalia, dat een minderheidsbelang heeft, zondagavond aan het Italiaanse ministerie van Economie gevraagd om de procedure voor staatstoezicht te activeren.

Lees ook: ArcelorMittal lijdt fors verlies na dodelijk ongeluk Kazachstan

ArcelorMittal is boos omdat de kwestie niet werd besproken in de raad van bestuur. "Het is een flagrante schending van het akkoord dat we hebben afgesloten met Rome", aldus de staalgigant.

Duizenden banen redden

De vakbonden van de staalfabriek komen maandagavond in Rome bijeen. Daar zal de regering van Giorgia Meloni uit de doeken doen wat ze met de fabriek van plan is. Het zou alvast de bedoeling zijn om de activiteit voort te zetten en duizenden banen te redden. Onder de procedure van staatstoezicht worden regeringscommissarissen aangeduid die het bedrijf gaan leiden en een reddingsplan moeten opstellen in afwachting van een nieuwe investeerder. Volgens Italiaanse media zou het Oekraïense Metinvest geïnteresseerd zijn, sinds het in mei 2022 de controle over zijn staalfabriek in Marioepol (Azovstal) verloor. Ook het Italiaanse Arvedi en het Indiase Vulcan Green Steel hebben in het verleden al interesse getoond in de fabriek.

Meerderheidsbelang

De staalfabriek in Taranto heeft een bewogen voorgeschiedenis, want ze kwam in 2015 al eens onder overheidscontrole. In 2018 werd dan een meerderheidsbelang verkocht aan AreclorMittal. De fabriek heeft bovendien een slechte reputatie inzake milieuvervuiling. In 2021 werden twee voormalige eigenaars veroordeeld tot meer dan 20 jaar cel voor de giftige uitstoot die mensenlevens kostte.

Lees ook: ArcelorMittal beslist binnenkort over lot Gentse fabriek

ArcelorMittal beloofde destijds de sanering van de site en een uitbreiding van de productie tot 8 miljoen ton per jaar tegen 2025. Maar in de feiten daalde de productie tot minder dan 3 ton in 2023, als gevolg van de hoge energieprijzen.