Nieuws Oost-Vlaanderen Energie besparen: deze ondernemers maken het concreet

Energie besparen: deze ondernemers maken het concreet

Energie besparen: deze ondernemers maken het concreet

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Het is misschien een cliché, maar wel eentje waar veel waarheid in schuilt. Maar als het advies beperkt is tot ‘minder energie verbruiken’, dan heeft u daar als ondernemer weinig aan. Daarom gingen we bij Luminus een stuk verder en voerden we een energie-audit uit bij een aantal van onze klanten. Op die manier kregen deze bedrijven een uitstekend zicht op hun energieverbruik en nog belangrijker op de besparingsmogelijkheden en de return on investment. We geven u graag het voorbeeld van twee van deze bedrijven.

Bij delicatessenzaak Diverto uit Schilde dragen ze versheid en kwaliteit hoog in het vaandel. De keerzijde daarvan is dat deze zaak een aanzienlijk energieverbruik heeft door hun koeltoonbanken, koel- en diepvriescel en gekoelde verkoopruimte. Zij waren daarom in de eerste plaats op zoek naar manieren om hier efficiënter mee om te springen. De resultaten van de energie-audit bevestigen dat er op dat vlak zeker ruimte tot verbetering is, maar dat blijkt niet de enige manier om energie te besparen.

Verlichting

Maar liefst 17% van het energieverbruik van Diverto gaat naar verlichting. Voor een deel van die verlichting is men al overgeschakeld op LED-lampen, maar het aandeel halogeenlampen en TL is nog altijd groot. Volledig overschakelen op LED-verlichting is voor Diverto een aanzienlijke investering, maar dit zou de verlichtingskosten op jaarbasis wel met 83% verminderen. Op twee jaar tijd is de investering daarom al volledig terugverdiend en voor de rest van hun levensduur leveren LED-lampen pure winst op.

Koeling

Zoals verwacht zit het grootste besparingspotentieel voor Diverto in de koeling. De open wandkoeling in de delicatessenzaak moet ’s nachts blijven draaien, maar wordt dan enkel afgesloten met piepschuimplaten. De wandkoeling voorzien van goed afsluitende schuifdeuren zou het koudeverlies zodanig beperken dat hun totale energieverbruik met 4,5% vermindert. Daarnaast blijkt uit de audit ook de noodzaak om de condensor van de koeltogen te verplaatsen, voor een gelijkaardige besparing van 4,5%. Verder worden er nog adviezen gegeven rond isolatie en warmterecuperatie. Tot slot heeft relamping of het vervangen van TL en hallogeenlampen door LED ook een impact op de koeling: LED-verlichting produceert veel minder warmte, dus ook hier vinden we nog een bijkomend besparingspotentieel van 4% op het totale energieverbruik van Diverto.

Keteltemperatuur

Het tweede bedrijf waar we een audit hebben uitgevoerd is K2S uit Ternat. Deze jonge KMO startte enkele jaren geleden als verdeler van medisch materiaal in België. Doordat ze in het verleden al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en daarnaast ook een relatief laag verbruik hebben, toont de energie-audit een beperkter besparingspotentieel aan. Zowel qua beglazing als qua dakisolatie zit K2S bijvoorbeeld al zeer goed. Wat verwarming betreft, is er wel nog ruimte tot verbetering, omdat de condensatieketel momenteel nog niet optimaal benut wordt. De auditeur raadt aan om de temperatuur van de ketel systematisch te verlagen om op die manier een hoger rendement te bekomen.

Relamping

Ook bij K2S is relamping een interessante en snel terugverdiende investering. Ongeveer een vierde van de elektriciteitskost gaat nu naar verlichting (van de types halogeen en AR111). Een investering in zuinige LED-verlichting kan het elektriciteitsverbruik op dit vlak met maar liefst 87% verminderen. Daardoor is de investering ook hier op net iets meer dan 2 jaar tijd volledig terugverdiend.

Blog

De komende maanden blijven we deze en de andere winnaars van de Energy Savers wedstrijd verder opvolgen. Indien u op zoek bent naar meer boeiende artikels over de energiemarkt en onze energiediensten voor bedrijven, dan kan u terecht op www.luminus-business-blog.be, onze blog voor professionelen, KMO’s en B2B.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.