De vakbonden Argenx De vakbonden organiseerden dinsdag een protestactie aan de deuren van Argenx. Foto: mdd

Gents miljardenbedrijf staat sociaal overleg in de weg, zeggen vakbonden: “Men wil het personeel monddood maken”

Het rommelt bij Argenx. Het biotechbedrijf, dat in Zwijnaarde meer dan 350 mensen aan het werk stelt, zou de sociale verkiezingen aan banden leggen. Dat zeggen de vakbonden, die dinsdagmorgen een protestactie hielden. “Iemand werd ontslagen, puur omdat ze zich kandidaat stelde.”

Op duizenden bedrijven starten deze week de sociale verkiezingen. De werknemers krijgen de kans om hun afgevaardigden te kiezen in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Ook het personeel van Argenx, dat in Zwijnaarde geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes ontwikkelt, mag voor het eerst naar de stembus. Maar die verkiezingen zijn nu al een maat voor niets. Er is slechts één kandidaat, die van het ACLVB, en dat is te weinig om officieel sociaal overleg te organiseren.

“Oorspronkelijk was er ook een ACV-kandidaat”, zegt Sylvia Van Goethem, secretaris van het ACLVB. “Maar zij is vorige week op staande voet ontslagen. Officieel omdat ze niet goed genoeg functioneerde, maar haar laatste evaluatie was positief. Volgens ons is dit een bewuste zet om sociaal overleg in de kiem te smoren.”

Oubollig

Dat laatste gebeurt volgens Van Goethem ook op andere manieren. “Tijdens een personeelsvergadering in december zei CEO Tim Van Hauwermeiren vlakaf dat hij sociaal overleg ‘oubollig’ vond en niet thuishoren in een wereldwijde onderneming. Daarnaast kreeg het personeel een e-mail met de oproep om zich niet kandidaat te stellen, en werden affiches en flyers van de vakbonden systematisch weggehaald. Ze doen er alles aan om het personeel monddood te maken.”

Dinsdagmorgen organiseerden ACLVB en ACVBIE een actie aan de gebouwen van Argenx. Een twintigtal vakbondsleden deelden er pamfletten uit aan de personeelsleden. “Want ondanks alles is het toch belangrijk dat men gaat stemmen”, zegt Van Goethem. “Zo geef je als werknemer het signaal dat sociaal overleg belangrijk is. Aan de directie vragen we dat de ACV-afgevaardigde opnieuw in dienst wordt genomen. Hopelijk toont men daarvoor voldoende gezond verstand.”

Prestatienormen

“We nemen nooit personeelsbeslissingen op basis van de politieke voorkeur van een bepaalde kandidaat of medewerker”, reageert Argenx in een schriftelijke mededeling. “We nemen de verwachting dat onze medewerkers aan bepaalde prestatienormen voldoen serieus. Op individuele personeelsaangelegenheden geven we geen commentaar.”

Volgens het bedrijf zijn alle wettelijke stappen gevolgd bij het organiseren van de sociale verkiezingen. “Tijdens dat proces zijn we begeleid door externe deskundigen. De verkiezingen zullen zoals gepland plaatsvinden en we zullen onze dialoog met medewerkers voortzetten zoals we altijd hebben gedaan.”

Bij Argenx ontwikkelt men geneesmiddelen tegen onder meer auto-immuunziekten. (Archiefbeeld). Foto: fvv