Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse investeerder geeft Wetstraat grote make-over

Gentse investeerder geeft Wetstraat grote make-over

Gentse investeerder geeft Wetstraat grote make-over

GENT/BRUSSEL – De derde grootste familiale privé-investeerder in ons land, Alides, is zopas gestart met de werken voor de bouw van een groot kantoor- én wooncomplex van 18.500 m2 in het hart van de Wetstraat. Het is hét begin van een grote make-over van de Wetstraat, die tien jaar geleden al werd vastgelegd door de toenmalige regering. De sloopwerken zijn intussen gestart, waarna de bouw van het nieuwe gebouw begin volgend jaar aanvat.

De make-over start met de sloop van een oud kantorencomplex. In de plaats komt er een nieuw kantoorgebouw – genaamd Copernicus – met een oppervlakte van 18.500 m² en liefst 55 meter hoog (14 verdiepingen). Straks zullen er meer dan duizend mensen werken. Maar vooral: de hele site zal de aanblik van de bekendste straat van ons land helemaal veranderen en wordt de katalysator voor de verdere vernieuwing van de Wetstraat.

“Vandaag is de Wetstraat een echte ‘canyon’ van kantoorgebouwen waar elke dag tienduizenden pendelaars van het Schumanplein naar het centrum van Brussel doorheen gestuwd worden. Het nieuwe gebouw wordt de motor van de ruimtelijke verandering van de Wetstraat en zal als eerste dit monotone, verstikkende karakter in grote mate doorbreken”, aldus Rikkert Leeman, bestuurder van Alides Properties.

Meer ruimte, meer groen

Opmerkelijk is dat het iconische gebouw liefst 10 meter achteruit zal schuiven ten opzichte van de straat. Daardoor verandert het huidige voetpad over een grote lengte in een ware boulevard. Minstens even opvallend: waar nu tussen het Schumanplein en de binnenring niet of nauwelijks een boom of plant te bespeuren is, komen er straks iets meer dan duizend vierkante meter groen bij.

Omdat een overvloed aan kantoorgebouwen ‘s avonds vaak voor doodse buurten zorgt, is er heel bewust voor gekozen om aan het kantorencomplex ook 1.300 vierkante meter woonruimte te voorzien. In totaal komen er zo twaalf ruime flats. Onder het gebouw zelf komen bovendien ook 69 privé-parkings en 80 fietsparkeerplaatsen.

Aantrekkingskracht Wetstraat

“De Brusselse kantorenmarkt heeft het al een hele tijd moeilijk, maar we zijn ervan overtuigd dat dit project in de Wetstraat huurders zal aantrekken”, zegt Rudi Vervoort, Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

De Gentse vastgoedinvesteerder Alides, die al 125 jaar in handen is van de familie Maes, is intussen gestart met de afbraakwerken in de Wetstraat. De hinder voor het doorstromende verkeer zal beperkt blijven. Begin 2019 zullen de eerste bouwwerken aanvangen, het einde is voorzien in de tweede helft van 2020. De investeringswaarde van het hele project bedraagt ruim 85 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.