Afbeelding11 Foto Christeyns

Gentse multinational Christeyns lanceert enzymentechnologie om afvalwaterkosten te verlagen

GENT - De producent van reinigings- en desinfectieproducten Christeyns in de Gentse haven lanceert een enzymensysteem EPIC (Enzymatic Process Innovation by Christeyns) om de afvalwaterkosten van industriële wasserijen met 20 tot 25 procent te verminderen. De technologie is het resultaat van drie jaar onderzoek.

"Industriële wasserijen kampen met verschillende uitdagingen op het vlak van water: de beschikbaarheid, de lozingskosten en milieuregelgeving", zegt CEO Alain Bostoen. "De afvalwaterkosten van industriële wasserijen stijgen jaar na jaar. Ze variëren momenteel van 2 tot 4 euro per 1000 liter."

Het bedrijf ontwikkelde daarom een enzymentechnologie (EPIC) en een nieuw toestel (EPIX). Het apparaat mengt de enzymen en voegt het afzonderlijk van het wasmiddel aan het wasproces toe. Die enzymen zorgen dat er 50 procent minder wasmiddel nodig is, wat het afvalwater properder houdt en wasserijen minder moeten betalen om het te lozen. Het toestel maakt mengsels afhankelijk van het soort vlekken, zoals vetvlekken in horecalinnen of bloedvlekken uit ziekenhuizen.

 

Alain Bostoen. Foto Christeyns

“Voor de enzymenmengsels werken we met apothekersdoseringen, namelijk vanaf 0,05 gram per kilogram textiel. Door de minimale dosissen enzymen kunnen we het transport van wasmiddel naar klanten en de opslag ervan met 40 tot 50 procent verminderen. Omdat enzymen een biologische oorsprong hebben, en omwille van de lage doseringen, kom je uit op een CO₂-voetafdruk die tot 20 procent lager is dan wanneer je wasmiddel gebruikt zonder toevoeging van een enzymenmix.”

Voor zowel EPIC als EPIX heeft Christeyns in juli vorig jaar patentaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau. “Met onze technologie helpen we wasserijen te voldoen aan de lozingsnormen en hun afvalwaterkosten te verlagen. En ondertussen hebben meer dan tien wasserijen in Europa het systeem getest.”