Foreign-Investment-of-the-Year-Trophy—Daikin-Europe (1)

In Gent gevestigde Daikin Europe en Legend Biotech winnen Foreign Investment Trophy

GENT - Drie buitenlandse bedrijven met investeringsprojecten in Vlaanderen gingen met een trofee aan de haal tijdens de Foreign Investment Trophy-ceremonie. Daikin Europe (Gent) won er de Foreign Investment of the Year Trophy 2022. De landbouwmachineproducent CNH Industrial ontving de Lifetime Achievement Trophy 2022 voor decennialange verankering in Zedelgem en Antwerpen. Legend Biotech kreeg de Newcomer of the Year Trophy 2022 nadat het Gent koos als thuishaven voor zijn eerste celtherapieproductiesite in Europa.

De jubileumeditie van de Foreign Investment Trophy vond plaats op dinsdag 22 maart 2022 in Technopolis, Mechelen. Met deze prijsuitreiking onderstreept Flanders Investment & Trade, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, voor het tiende jaar op rij het belang van buitenlandse investeringen voor de Vlaamse economie, tewerkstelling en welvaart.

Foreign Investment of the Year Trophy: Daikin Europe (Gent - Japan)

De Europese tak van de Japanse binnenklimaatspecialist Daikin neemt de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 mee naar huis. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde de overwinning aan in het bijzijn van Wim De Schacht, Vice President van Daikin Europe. De multinational was samen met het Nederlandse Aviko, het Franse Carrefour en het Zweedse Volvo Cars in de running voor de trofee. Drie stemrondes – door het online publiek, een professionele jury en de aanwezigen tijdens de prijsuitreiking – bepaalden de uitslag.

Daikin Europe wint de trofee voor zijn project in Tech Lane Ghent Science Park. Daar investeert het bedrijf 140 miljoen euro in een innovatiecentrum. Tegen 2024 moet de bouw rond zijn en creëert het project 135 extra jobs. Het centrum zal een sleutelrol spelen in Daikins innovatie- en duurzaamheidsstrategie. Zo focust het op warmtepompen, koeltechnologieën voor een duurzame koudeketen en IoT-toepassingen voor slim energiegebruik.

 

Wim De Schacht – Vice President Daikin Europe

“Net als Daikin Europe trekt de Vlaamse maakindustrie volop de kaart van Industrie 5.0 om zowel het digitale als duurzame pad te effenen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. “Ik kan me geen betere locatie inbeelden voor hun project. Dat het bedrijf hier zal focussen op innovatie voor slim energiegebruik geeft blijk van toekomstvisie voor de sector én onze samenleving. Het potentieel van technologie als antwoord op socio-economische uitdagingen staat als een paal boven water, iets waar Vlaanderen al jaren op inzet.”

“Bovendien nestelt Daikin Europe zich almaar sterker in het Vlaamse ecosysteem voor onderzoek en innovatie”, voegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe. “Zo zal de nieuwe Gentse site dienstdoen als wereldwijd kenniscentrum voor de hele Daikin-groep en nauw samenwerken met lokale innovatiepartners, waaronder de UGent en strategisch onderzoekscentrum Flanders Make.”

Newcomer of the Year Trophy: Legend Biotech (Gent – VS)

Legend Biotech sleept de Newcomer of the Year Trophy 2022 in de wacht. CEO Ying Huang mocht de trofee in ontvangst nemen. Het biotechbedrijf met hoofdzetel in de VS koos in partnerschap met Janssen Biotech voor Gent als de thuisbasis van zijn eerste productiesite op Europese bodem. De bouw moet in 2023 rond zijn. Legend Biotech zal de site uitbaten en toezicht houden op de klinische en commerciële productie van een nagelnieuwe CAR-T-therapie. Bij CAR-T-therapie worden iemands eigen bloedcellen geherprogrammeerd om kanker gericht te bestrijden.

“Dat een biotechtopper als Legend Biotech zijn eerste Europese productiesite in Vlaanderen neerpoot, zet de voordelen van ons ecosysteem voor lifesciences & health in de verf”, zegt Jan Jambon. “Zowel onze talentvijver als onze strategische ligging en logistieke toppositie vielen bij Legend Biotech in de smaak. Zo haalde Vlaanderen het van andere locaties in Europa die Legend Biotech eveneens van hun troeven wilden overtuigen.”

“Daarenboven versterkt Legend Biotech de draagwijdte van het Vlaamse ecosysteem alleen maar”, bevestigt Claire Tillekaerts. “Zo verwacht het snelgroeiende bedrijf een aanzienlijk aantal medewerkers aan te werven op zijn Gentse site. Ook koestert Legend Biotech de ambitie om zijn Europese productie de komende jaren verder uit te breiden – met Vlaanderen als thuisbasis.”