Nieuws Oost-Vlaanderen Kamieleke beschermt Waas landbouwerfgoed

Kamieleke beschermt Waas landbouwerfgoed

Kamieleke beschermt Waas landbouwerfgoed

BEVEREN – Frank De Ryck (61) is al zijn hele leven gepassioneerd door voeding en landbouw. Met ‘Kamieleke’ wil hij nu streekproducten uit Beveren en bij uitbreiding het Waasland promoten. Lokale producenten krijgen via zijn webshop een platform om hun ambachtelijke producten te verdelen. Maar dat is niet alles: “Ik ga op zoek naar wat we 100 jaar geleden aten, wat verschijnt daarvan nu nog op ons dagelijks bord en wat zullen we eten in de toekomst? Samen met de Wase boeren wil ik projecten opzetten om de toekomst van landbouw duurzamer te maken.”

Als kind van een landbouwgezin is Frank De Ryck al sinds zijn kinderjaren geïnteresseerd in alles wat met voeding en landbouw te maken geeft. In 1981 was het Frank die, in het kader van zijn studies maatschappelijk werk de Beverse Boerenmarkt opstartte. Een plaats waar rechtstreekse verkoop tussen boeren en consumenten mogelijk is en die tot op vandaag nog steeds elke zaterdag plaatsvindt.

Webshop met Wase producten

Frank bleef de sector steeds met veel interesse volgen en richtte maar liefst 35 jaar later, in 2015, een nieuw initiatief op. “Met Kamieleke wil ik streekproducten uit Beveren opnieuw in de kijker zetten. Op de website www.kamieleke.be vinden mensen een samenvatting van alle streekproducten die er reeds zijn in regio. Dat gaat van producten die hier al altijd zijn geweest, zoals honing, maar die ook modern en nieuw zijn, bijvoorbeeld veganistische koekjes. De bedoeling van Kamieleke is om aan de hand van de promotie van bestaande streekproducten eveneens de aandacht te vestigen op het uitbreiden van het lokale, ambachtelijke aanbod, in de streek maar ook daarbuiten.”

Inmiddels vind je zo’n 85 producten op de webshop, maar aanbod van Kamieleke groeit wekelijks verder. De producten worden los verkocht of aangeboden in geschenkmanden. “Het gaat vaak om eeuwenoude producten, maar met een verrassende nieuwe twist. Neem nu bijvoorbeeld azijn. Dat is een product dat altijd heeft bestaan. Nu zijn er mensen in Zwijndrecht actief in de productie van appelazijn die zich baseren op de immer bekende azijn van De Blauwe Hand. Het zijn deze boeiende verhalen waar ik naar op zoek ga.”

Verder wil Kamieleke een platform bieden aan mensen die graag willen bakken, confituren, advokaat, choco, … maken.  Een spreekbuis zijn van kleine producenten met passie en talent. “Samen bouwen we aan een verantwoordelijke verkoop en breiden we het aanbod van plaatselijke voeding in het Waasland uit.”

Wat aten we vroeger, nu en in de toekomst?

Aan de hand van het Wase erfgoed en de geschiedenis wil Kamieleke het verhaal herschrijven van onze voeding.  Vragen worden gesteld als wat en hoe aten we vroeger in contreien? Wat is daarvan nog van over op ons dagelijks bord en wat zullen we eten in de toekomst?

“Ik ga zoeken in de archieven van onder andere de gemeente Lokeren naar boeken over teeltwijzen en landbouw in, zeg maar, de 16e eeuw en vergelijk deze met hoe we vandaag aan landbouw doen. Wat kwam er honderden jaren geleden op ons bord en wat is daar vandaag nog van over? ik ben er namelijk van overtuigd dat we in de toekomst terug zullen gaan naar echt lokale productie en consumptie.”

Ten slotte wil Frank met Kamieleke een stimulerende rol spelen en betrokken zijn bij projecten rond plant based voeding of teelt met aandacht voor gezondheidsaspecten en bescherming van de bodem. “Ik heb best wel wat contacten binnen de landbouw en hoop aan de hand van lezingen, maar ook door actief betrokken te zijn bij bijvoorbeeld de aankoop van gronden, landbouwers te begeleiding in de overstap van veeteelt naar plantgebaseerde teelten. Want daar zit volgens mij de toekomst.”

Winkelpand

Frank wil het niet enkel bij een webshop houden. “Begin vorig jaar heb ik uitgekeken naar een winkelpand in Beveren, maar dat is voorlopig nog niet haalbaar. De huurprijzen liggen veel te hoog en met de huidige opbrengsten van onze producten kan ik me nog geen winkelpand in de wikelstraat permitteren. Toch is dat de plek waar we ooit willen zitten zodat Kamieleke zichtbaar wordt voor iedereen.

Producenten uit het Waasland maar ook daarbuiten met interesse om hun producten aan te bieden via Kamieleke kunnen steeds contact opnemen via kamieleke.2015@gmail.com of www.kamieleke.be

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.