Kris en Ellen worden de uitbaters van cultuurcafé Den Turf Kris en Ellen worden de uitbaters van cultuurcafé Den Turf. Foto: cte

Kris (50) en Ellen (44) sluiten Den Turf en gaan nieuw cultuurcafé runnen: “Beter één iets goed doen dan twee keer half werk afleveren”

Verandering in het Eeklose horecalandschap: Ellen De Muynck (44) en haar man Kris Jacobus (50) van praat- en eetcafé Den Turf sluiten eind dit jaar hun zaak in de Boelare en worden de nieuwe uitbaters van het cultuurcafé in de gerenoveerde De Herbakker. Op de kaart? Van een spiegelei met frietjes en kikkerbillen tot een filet pur en mosselen.

De afwerking is nog volop bezig, maar het aftellen naar het weekend van 13 en 14 januari is nu echt begonnen. Dan zwaait het vernieuwde CC De Herbakker opnieuw de deuren open. Ellen De Muynck (44), een geboren en getogen Eeklose, en haar man Kris Jacobus (50) zullen vanuit het cultuurcafé instaan voor spijs en drank.

Eerder runden ze al een pop-up op het Herbakkersplein en toen het cultuurcentrum verhuisde naar de Nijverheidskaai stond Kris ook daar in voor de drankjes. “Dat beviel ons zodanig, dat we beslist hebben om mee te dingen naar de concessie om het cultuurcafé uit te baten. Wat ons zo aantrok? Het gevarieerde publiek. Op dinsdag kun je fans van Urbanus over de vloer krijgen, op woensdag mensen die naar Jef Neve komen en op donderdag het publiek van een dansvoorstelling. Ook de interactie tussen artiesten en publiek is fijn, want de meeste artiesten bezoeken achteraf nog wel eens het bargedeelte. We zijn natuurlijk niet enkel tijdens de voorstellingen open. We starten gewoon een nieuwe zaak in Eeklo.”

Mosselen in De Herbakker

Ellen en Kris gaan vol voor de nieuwe zaak en sluiten op 31 december Den Turf. “Je kunt beter één iets goed doen dan twee keer half werk afleveren.”

Al verhuist Den Turf ook een stuk mee, waar de naam ‘cultuurcafé Den Turf’ verwijst naar het huidige eet- en praatcafé. “Ook onze eerlijke keuken tegen eerlijke prijzen blijft dezelfde”, zegt chef Ellen. “Geen zalfjes, maar een goede maaltijd. We gaan heel breed op de kaart: van een croque tot een filet pur. Maar bijvoorbeeld ook een spiegelei met frietjes of kikkerbillen: waar kun je dat nog eten in Eeklo? We voorzien altijd seizoensgebonden suggesties zoals hesperolletjes in de winter en mosselen in de zomer. Er komt ook een wekelijks wisselend theatermenu met soep, hoofdgerecht en dessert of koffie. Dat wordt een menuutje dat er vlot doorgaat, want dat moet wel. Wie een ticket voor een voorstelling heeft en het menu bestelt, krijgt van ons het aperitief gratis.”

Zo gaat het nieuwe Cultuurcafé eruitzien, als het klaar is. Foto: if

De loge van Club Brugge

Maar de zaak wordt meer dan eten. Ook de drankjes krijgen de nodige aandacht. “Voor de mensen die graag ’s morgens de krant lezen bij een kop koffie, gaan we elke dag open om 9 uur, op donderdag zelfs al om 7 uur”, zegt Kris. “We maken ook een mooie selectie bieren en whiskey, twee van mijn passies. We starten met zes bieren op de tap, die constant zullen wisselen. Tegen de zomer willen we al acht taps. De brouwsels van de Eeklose stadsbrouwerij 9900 staan zeker op de kaart, maar we gaan ook experimenteren met minder bekende dingen. Klanten zullen ook op voorhand hun bestelling kunnen doorgeven en betalen: ik heb dat gezien in de loges van Club en Cercle Brugge, en dat werkt. Dat voorkomt keuzestress en lange wachtrijen én gaat vooral snel.”

Leven op het Herbakkersplein

Bedoeling is dat het cultuurcafé constant bruis brengt. “Er zullen regelmatig thema-avonden zijn: paella met Spaanse begeleiding, een bierproeverij, kaas en wijn. En als De Herbakker in de zomer stil ligt, willen we leven op het plein brengen. Geen Herbakkerfestival natuurlijk, maar kleine, en vooral leuke dingen.”