Schermopname (39) Foto: Belga

Luierproducent Ontex wil bijna 500 banen schrappen in Eeklo en Buggenhout

Luierproducent Ontex wil bijna de helft van de banen in België schrappen. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. Concreet staan er 489 banen op het spel in Eeklo en Buggenhout.

De directie kondigde tijdens bijzondere ondernemingsraden “de intentie aan om de Belgische productie- en distributieactiviteiten te herstructureren”. Volgens de plannen zou de productievestiging in Eeklo de deuren sluiten – waarbij alle 349 productiegerelateerde jobs zouden verdwijnen -, en zou de site in Buggenhout omgevormd worden tot “expertisecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie van producten voor medium en zware incontinentiezorg”. Daar staan 140 van de 528 banen op de tocht, al wordt er ook 40 miljoen euro aan investeringen beloofd. Als de intentie bevestigd wordt, zouden er nog 569 banen overblijven bij Ontex in België (in Buggenhout en Aalst).

Volgens Ontex vormt de aangekondigde herstructurering “een essentieel strategisch initiatief met als doel om de operationele kostenefficiëntie van Ontex in heel Europa te versterken”. De productie die uit Eeklo en Buggenhout verdwijnt, zal verplaatst worden naar andere Ontex-fabrieken in Europa.

In Buggenhout zou er na de herstructurering gefocust worden op medium en zware incontinentieproducten. “We zijn ervan overtuigd dat ons stevige investeringsplan van ongeveer 40 miljoen euro onze teams in staat zal stellen om een sterke toekomst uit te bouwen voor de vestiging in Buggenhout”, stelt de directie van Ontex in een persbericht.

“We erkennen dat dit een moeilijke aankondiging is voor onze medewerkers in Eeklo en Buggenhout en hun gezinnen”, wordt Ontex-humanresourcesmanager Jonas Deroo geciteerd in het persbericht. “Gedurende het hele proces streven we ook naar een constructieve en respectvolle dialoog met onze sociale partners en, als de intentie van de herstructurering zou worden bevestigd, verwachten we passende begeleidende maatregelen te kunnen vinden in het belang van alle betrokken werknemers.”