7464705

Ontex ontwikkelt nieuw slimme luieroplossing voor incontinentie

AALST/EREMBODEGEM – Incontinentie is een veel voorkomende aandoening. Bijna 1 op 10 personen in België lijdt aan een vorm van incontinentie of zal er ooit aan lijden. Het is een gênante en slopende aandoening en het kan voor mensen die eraan lijden een uitdaging zijn om de juiste ondersteuning en producten te vinden. Ziekenhuizen en zorginstellingen voor ouderen staan bovendien onder enorme tijds- en budgetdruk om voor hun patiënten te zorgen. Om deze druk wat te verlichten komt Ontex nu met een slimme oplossing.

De innovatieve oplossing van Ontex bestaat uit een luier van topkwaliteit met een geprinte sensor, een zender die op de luier wordt geklemd en een applicatie voor mobiele toestellen. Deze combinatie bepaalt nauwkeurig het verzadigingsniveau van de luier en het risico op doorlekken en waarschuwt zorgverleners wanneer het nodig is de luier te vervangen. Dit maakt op maat gemaakte, individuele continentieondersteuning voor patiënten mogelijk, wat bijdraagt aan het welzijn van zowel gebruikers, families als verzorgers. De slimme luier vermindert ook de milieu-impact van zorginstellingen door minder onnodig gebruik van luiers en besparingen op wasgoed.

Xavier Lambrecht, President van de Ontex Healthcare Division: “Met deze slimme luier wil Ontex een beter continentiebeheer ontwikkelen, promoten en de levenskwaliteit van mensen die aan deze aandoening lijden, verbeteren. Het zal ook een enorme hulp zijn voor zorgverleners. De nieuwe slimme luier is het resultaat van ons jarenlange innovatieprogramma in ons R&D-centrum voor volwassenenzorg. Hij zal ervoor zorgen dat het ziekenhuis- en zorgpersoneel minder tijd aan continentiezorg hoeft te besteden, waardoor er tijd en budget vrijkomt voor andere essentiële zorgtaken.”

De nieuwe slimme luier van Ontex heeft de eerste fase van zijn validatie met succes doorstaan na zes weken testen in normale gebruiksomstandigheden in een instelling voor ouderenzorg in België. De resultaten tonen aan dat urineverlies op kleding en linnengoed met 50% kan worden teruggedrongen, waardoor een van de zwaarste en duurste taken in instellingen kan worden verlicht. Het validatieproces zal in de eerste helft van 2021 worden voortgezet, met een geleidelijke commerciële lancering in het tweede kwartaal van dit jaar.