Oost-Vlaamse technologische start-ups presteren uitzonderlijk goed

omar

Omar Mohout, professor entrepreneurship aan de Antwerp Management School en ook verbonden aan Sirris, de organisatie uit Zwijnaarde die bedrijven ondersteuning biedt om technologische innovaties uit te werken, legde de Belgische technologische start-up scene onder de loep (http://we.tl/zqRGR3v7yOx), en keek daarnaaast ook specifiek naar wat op dat vlak allemaal beweegt in Oost-Vlaanderen.

Hij komt tot een aantal interessante vaststellingen. Zo groeit bij een toenemend aantal bedrijven het besef  dat ze veel van start-ups kunnen leren. Vooral bedrijven uit sectoren die onder druk staan door de disruptieve technologie, zoals telecom, media en software, beginnen initiatieven te ontwikkelen rond start-ups. Hetzelfde geldt voor de banken. Recent deed BNP Paribas Fortis nog een beroep op de jonge snaken van Forcit om een hackathon te organiseren. "Op die manier willen ze vernieuwing en innovatie versnellen. Het aantal business accelerators neemt alleszins toe. Een en ander  heeft ook duidelijk zichtbare gevolgen voor de wereld van het durfkapitaal. Crowdfunding mag zich verheugen in een toenemende piopulariteit. MyMicroInvest lijkt daar voorlopig nog de belangrijkste speler, maar zowel Bolero CF als Angel.me staan te trappelen om mee te surfen op deze trend, terwijl enkele kleine spelers ook al geld hebben proberen in te zamelen via de KissKissBank. Ook durfkapitaalverstrekkers hebben steeds mer belangstelling voor start-ups."

Mohout heeft ook enkele specifieke data over de start-upscene in Oost-Vlaanderen. De toplocaties in de provincies om met een start-up het ruime ondernemerssop te kiezen zijn Gent, Lochristi, Sint-Martens-Latem, Aalst, Melle en Lokeren. In Oost-Vlaanderen zijn 81% van de start-ups actief in B2B, wat een stuk hoger is dan het landelijke gemiddelde van  72%. Bijna vier op tien Oost-Vlaamse start-ups hebben 10 of meer werknemers, of een kantoor in het buitenland of een nv-structuur. "16 % van de Oost-Vlaamse start-ups heeft een kantoor in het buitenland", geeft Omar Mohut aan. "Dat is een stuk beter dan het landsgemiddelde van 10%. Er zijn inmiddels een aantal namen die nationaal én internationaal hoge toppen scheren. Ik denk met name aan Engagor, MuseScore, Posios, Ontoforce, Amplidata, NG Data, Adam Software, Certipost, Showpad, Tapcrowd, Zentrick, Be-mobile/Flow, DiscoverEdge, iTexte, PieSync, AllThingsTalk, Teamleader, Ojoo en Embracelet. Samengevat: Oost-Vlaanderen doe het op het vlak van start-ups erg goed en Gent speelt daar een centrale rol in. Daartegenover staat dat het aantal nieuwe start-ups in de laatste jaren relatief kleinder is dan in het topjaar 2011, terwijl dat aantal in andere regio's, en met name in Antwerpen, de jongste jaren sneller groeit