Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oost-Vlamingen het langst onderweg naar hun werk

Inwoners uit Oost-Vlaanderen zijn het langst onderweg naar het werk met een gemiddelde van 59 minuten. Ook de inwoners van Waals-Brabant en Vlaams-Brabant staan in de top drie pendelaars. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 1.000 werkende Belgen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de intentie om van werkgever te veranderen niet hoger is bij wie lang onderweg is, zeker als er een bedrijfscultuur heerst met autonomie en keuzevrijheid.

Oost-Vlamingen spenderen gemiddeld 59 minuten aan het woon-werktraject heen-en-terug. Ze staan daarmee ongeveer op dezelfde hoogte als inwoners van de provincies Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. "De inwoners van Vlaams-Brabant zijn meer mobiel in vergelijking met andere Belgen, 62% werkt in de eigen provincie, 25% in Brussel en 8% in Antwerpen”, stelt Katleen Jacobs, Business Manager Legal Consultancy bij SD Worx op basis van dit onderzoek.

Antwerpen volgt op de vierde plaats, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vervolledigt de top vijf. Wie in Brussel woont, doet er gemiddeld minder lang over om naar en van het werk te geraken, omdat ze gemiddeld 28 kilometer afleggen.

Gemiddeld besteedt de Belg 50 minuten per dag aan het woon-werkverkeer en bedraagt de gemiddelde afstand 40km. De meeste werknemers wonen en werken in dezelfde provincie.

Foto: SD Worx
Foto: SD Worx

Kijken we naar de plaats van tewerkstelling, dan springt Brussel eruit. Wie in Brussel werkt, is gemiddeld 73 minuten onderweg heen-en-terug per dag. Brussel trekt ook het meeste pendelaars aan van zowat alle andere provincies, die dan meer kilometers moeten afleggen.

SD Worx stelt in dit recente onderzoek van 2023 echter geen vast verband tussen afstand en tijd voor het woon-werkverkeer enerzijds en de intentie om de werkgever te verlaten anderzijds. Ongeveer zeven op tien werknemers kijken niet uit naar een andere werkgever. Bij de werknemers die meer dan anderhalf uur per dag aan woon-werkverkeer spenderen, zijn zelfs acht op tien niet geïnteresseerd om te veranderen.

Foto: SD Worx
Foto: SD Worx