Out Of Office met Sarah Parent van Go Forest: “Ik kijk op naar ondernemers die veerkrachtig zijn, ik vind dat een sterke eigenschap.”

Sarah Parent is oprichter van Go Forest, een organisatie die bomen plant om een ecologische, sociale en economische impact te bereiken. Ze is ook keynote speaker en auteur van haar eerste boek. En wanneer we vragen naar welke zelfstandigen ze opkijkt, geeft ze spontaan een top drie. Een ondernemer in hart en nieren dus, waarmee we maar al te graag een Out Of Office-interview plannen.

Ben je al op reis geweest dit jaar, Sarah?

“Ja, naar Madagaskar. Ik ben daar het project van Go Forest gaan bezoeken, agroforestry and mangroves. Met agroforestry kijken we samen met de boeren hoe we bomen kunnen planten met een economische meerwaarde, kort gezegd eigenlijk voedselbossen. Mangroven zijn bomen die tussen het water en het land groeien. Dit zijn twee totaal andere plantsystemen. Mijn vriend en ouders waren er ook bij, dus het was een combinatie van werk en ontspanning. Madagaskar is een cool land, ik heb daar dieren gezien die ik nog nooit had gezien. Er is natuurlijk heel veel armoede en ontbossing, dus daar moet je wel tegen kunnen. Ik ben blij dat ik via Go Forest mijn steentje kan bijdragen aan Madagaskar, want ik zou daar niet gewoon alleen kunnen chillen.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Als ik veel geld zou hebben, zou ik ecologische systemen bouwen in de landen die het nodig hebben. Ik zou ze bijvoorbeeld helpen met zonne-energie of voedselbossen. Ik zou eigenlijk gewoon mijn onderneming extra sponsoren.”

Voor welke cursus zou jij je nog inschrijven?

"Ik wil mij nog verder verdiepen in milieuwetenschappen. Ik heb communicatiewetenschappen en psychologie gestudeerd, dus dat heeft eigenlijk weinig te maken met mijn branche nu. Het lijkt mij ook leuk om in zo’n cursus like-minded mensen te ontmoeten. Ook wil ik mijn Engels bijschaven. Ik geef Engelse keynotes, maar het lukt me niet om een niveautje hoger te geraken. Als ik een avondkeynote heb, durf ik wel eens een glaasje wijn drinken (lacht). Dit neemt een drempel weg, en dan lukt het beter.”

Lees ook: Out Of Office met Charlotte Matthys van NONA: "Soms wil ik gewoon luchtig en spontaan zijn, daar draait het leven ook om"

Ben je al naar festivals geweest dit jaar?

"Ik ben naar Tomorrowland geweest. Dat is echt het schoolvoorbeeld van hoe een festival moet zijn. Die organisatie zit piekfijn in elkaar, daar kunnen heel wat festivals nog iets van leren.”

Hoe drink jij je koffie graag?

“Met de producten van Oatly erin. Ik drink eigenlijk altijd plantaardige melk omdat ik dat gewoon lekker vind. Zwart lust ik mijn koffie niet.”

Ben je dan zelf vegetarisch of vegan?

“Thuis eet ik altijd vegetarisch, maar op restaurant zal ik dan wel eens vlees eten. Ik ben opgevoed ik een Bourgondische familie waarin er elke dag vlees werd gegeten. Mijn vleesconsumptie is zwaar afgenomen. Ik geloof niet in een crashdieet waarbij je van vandaag op morgen plots vegan bent. Het is beter om af te bouwen en dit effectief vol te houden, zo behoud je die impact voor het leven. Voor mij is dit echt the way to go. Als iedereen maar één keer in de week vlees zou eten, zou de wereld er veel beter uitzien. Ik ben zelf niet perfect en ik maak nog fouten, maar ik probeer het wel beter te doen dan vroeger. Nu moet ik wel zeggen dat ik ook geen veggie burger moet hebben die naar een schoenzool smaakt. Het is daarom belangrijk dat er in België nog meer lekkere alternatieven komen.”

“Ik hou van rommelmarkten, dat is echt mijn hobby”

Sarah Parent

Is er een ondernemer waar je naar opkijkt?

“Mag ik een top drie geven? Ik kijk echt op naar mijn goede vriendin Anjo. Zij heeft Remes opgericht, een branding agency in Kortrijk. Zij begon op haar 18 en heeft nu op haar 24 een super goed draaiende zaak. Mijn collega Tim Sterckx is ook een voorbeeld voor mij. Tim durft echt weer op te staan wanneer hij valt. Ik keek ook op naar Philip Cracco, maar die is jammer genoeg overleden. Hij heeft mij geleerd om vooruit te kijken en achter een sterke visie te staan. Hij zei altijd: “Gas geven. Ook al kom je slecht in de media, slechte reclame is ook reclame”. Hij heeft mij echt geleerd mezelf te zijn. Eigenlijk hebben ze mij alle drie op een andere manier geïnspireerd. Ik kijk altijd op naar ondernemers die veerkrachtig zijn, ik vind dat een sterke eigenschap.”

Waar ga jij shoppen?

“Ik probeer fast fashion zoveel mogelijk te vermijden. Shein, Primark en H&M zijn een no-go voor mij. Essentiel is een winkel waar ik vaak naartoe ga. Ik ben ook wel iemand die je zal tegenkomen in de Zara, wat ook niet heel goed is voor de ecologische voetafdruk natuurlijk. Rommelmarkten zijn echt mijn hobby, daar vind ik ook wel kledij. Echt tweedehandsshoppen doe ik op Vinted, zowel kopen als verkopen. Ik vind Vinted wel streng, want ik heb al een paar keer gehad dat ik de termijn had overschreden om mijn pakje op de post te doen. Vinted is wel wantrouwig tegenover de verkoper.”

Stel: je hebt nog één dag te leven. Wat is je laatste maaltijd?

“Waarschijnlijk een pak friet of een rijkelijk 10-gangenmenu. Alhoewel, misschien wil ik dan niet te veel tijd spenderen aan tafel zodat ik afscheid kan nemen van iedereen. Ik zou toch eerder voor het pak friet gaan dan (lacht).”