Nieuws Oost-Vlaanderen SENSO2ME en UGent werken samen aan Internet of Things voor ouderenzorg

SENSO2ME en UGent werken samen aan Internet of Things voor ouderenzorg

SENSO2ME en UGent werken samen aan Internet of Things voor ouderenzorg

000000000000000000sensoDe meerderheid van de ouderen wil zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. SENSO2ME, een spin-off van de UGent, ontwikkelde, om daar een bijdrage toe te leveren, een totaaloplossing waarbij sensoren ongewone situaties melden aan zorgverleners of familie van alleenstaande ouderen. “Het systeem bestaat uit kleine, intelligente sensoren met Click2Call drukknoppen in elke kamer in de woning van de zorgbehoevende oudere”, zegt Alain Van Buyten van SENSO2ME. “De sensoren zijn bestand tegen water en vocht, en kunnen dus bijvoorbeeld in de douche geplaatst worden. De oudere kan ook een Click2Call knop bij zich dragen. Het is de moderne versie van de klassieke alarmknop.”

Door een druk op worden de mantelzorgers onmiddellijk via een sms, e-mail of telefoon verwittigd. Maar SENSO2ME gaat verder: bij bepaalde onrustwekkende situaties verwittigt het systeem automatisch de zorgverleners. Ook wanneer de oudere zelf niet meer in staat is om de knop in te drukken, bijvoorbeeld na een val, wordt het incident dus gemeld. De mantelzorger kan na de automatische verwittiging de contextuele informatie, die ook deel uitmaakt van de oplossing, raadplegen via de mobiele telefoon, tablet of computer en dan de juiste actie te ondernemen.

Zo kan een paar uur van inactiviteit overdag perfect normaal zijn voor de ene oudere maar ongewoon voor de andere. Het systeem maakt dus een gepersonaliseerde aanpak mogelijk, waarin de mantelzorger of zorgcentrale een cruciale rol speelt. Die kan op basis van de activiteit van de oudere, die real-time in kaart wordt gebracht, een beter oordeel vormen over sociale isolatie, nachtrust enzovoort.

“Deze aspecten blijven tot nu toe vaak onzichtbaar voor de zorgverstrekkers”, geeft Alain Van Buyten nog mee. “Het systeem biedt zelfs de kans om vanop afstand de temperatuur in huis na te kijken, wat vooral in strenge winters of tijdens een hittegolf heel nuttig kan zijn.  De oudere heeft op elk moment inspraak en kan het systeem gelijk wanneer uitzetten. Voor het comfort van de mantelzorger  kunnen alarmberichten uitgeschakeld worden in bepaalde periodes of naar een andere mantelzorger of meldkamer gestuurd worden. SENSO2ME is ook perfect bruikbaar in rusthuizen en zorgorganisaties. Verplegers kunnen dan bijvoorbeeld nagaan of de oudere ’s nachts de kamer verlaat.”  

Het SENSO2ME concept werd onlangs internationaal gelauwerd in Silicon Valley (VS) vanwege zijn innovatieve oplossing om ouderen waardig langer thuis te laten wonen. Vooral het gebruiksgemak ervan heeft internationaal aanzien gewekt. Dankzij een internationaal patent van het UGent i-KNOW consortium over een specifieke sensorarchitectuur kan SENSO2ME haar eigen patentportfolio aanvullen. Dit zorgt voor een bredere wereldwijde bescherming van haar producten. Bovendien zorgt deze technologieoverdracht voor een internationale meerwaarde van het nieuwe Vlaamse bedrijf. Het SENSO2ME concept wordt ontwikkeld door een multidisciplinair team van wetenschappers, ingenieurs en economen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.