Start-up uit Deinze ontwikkelt met "schaduw WiFi" wereldprimeur

maxresdefault(33)

Smeren is niet voldoende om huidkanker te voorkomen. En dus is het belangrijk om geregeld de schaduw op te zoeken. Om e-mails en Facebook te checken bijvoorbeeld.

De  start-up InAnyEvent uit Deinze, die in 2012 is opgericht door Aalternaar Ward Van Ooteghem en uitgegroeid is tot de voornaamste speler op vlak van tijdelijke WiFinetwerken  voor festivals, congressen en beurzen in binnen- en buitenland, Live  Streaming en ad hoc netwerkoplossingen en ook optreedt  als verkoper van Ruckus Wireless, realiseerde hiertoe in de Peruviaanse badstad Lima, een “Schaduw-WiFIzone”.

Dit gebeurde op vraag van Happiness Brussels, de Brusselse communicatiepartner van de Liga tegen Kanker, omdat die vindt dat mensen zich bewust moeten zijn dat het belangrijk is om in de schaduw te blijven om kanker te voorkomen.  Antennes bovenop een toren volgen de stand van de zon, zodat surfen op het WiFi-netwerk is er enkel mogelijk is in de schaduw.

"Het project in Peru was een groot succes", zegt Ward Van Ooteghem. "Ook de rest van de wereld toont nu interesse in het systeem. Eigenlijk ging het om een tweedelig project waarbij we directioneel WiFi -toegang moesten verlenen en tegelijk tijdens de dag de schaduw moesten volgen."

De WiFi-antenne zelf werd volledig in-house ontwikkeld en getest voor dit  project. InAnyEvent bouwde een heel directionele antenne die een heel  kleine uitzendhoek heeft. Hierdoor is het WiFi-gebied dat de antenne  bestrijkt vrij beperkt en is het noodzakelijk de antenne heel juist te richten. In plaats van de schaduw te volgen, is geopteerd om de beweging van de zon te traceren en de WiFi-antenne te richten in de tegenovergestelde
richting. InAnyEvent schreef, samen met softwareontwikkelaar Tim Schokkaert van de firma Asoreco uit Gent, de software. Het systeem kan volledig autonoom werken.

"Deze setup werd een week of 3 na de initiële brainstorm door InAnyEvent opgeleverd", zegt Ward Van Ooteghem, "en getest op een druk strand in de Peruviaanse hoofstad Lima, gedurende een 4-tal dagen. Tijdens dieperiode werd ook een promofilm gemaakt over dit concept. Het is de bedoeling dit concept nu verder uit te werken en te verfijnen om het wereldwijd in te zetten in de strijd tegen huidkanker."

Het Shadow WiFi-concept wordt intussen internationaal opgepikt en vol lof onthaald. Er wordt gekeken om dit project deze zomer nog uit te rollen aan de Belgische kust, in San Francisco en Nieuw-Zeeland. Ook andere Europese landen toonden al interesse.

Het filmpje over de werking van de "shadow WiFi" is op Youtube inmiddels een hit.