Gilles Mattelin en Jorn Vanysacker van Henchman (links met de award) en Sam De Smet en Niels Van Damme van OTIV (midden met de award). Gilles Mattelin en Jorn Vanysacker van Henchman (links met de award) en Sam De Smet en Niels Van Damme van OTIV (midden met de award).

Start-ups Henchman en OTIV uit Gent grijpen naast de hoofdprijs, maar krijgen speciale beloning van Flanders International Business Awards 2023

Tijdens de awardshow van de Flanders International Business Awards met 900 genodigden en in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon, maakte FIT de winnaars bekend. Plug Power uit Antwerpen werd verkozen tot Foreign Investor of the Year, en loop Earplugs uit Berchem ging met de award Startup Of The Year naar huis. De derde grote winnaar is Globachem uit Sint-Truiden als Exporter of the Year. Binnen de categorie van Startup of the Year 2023 gaf FIT een speciale beloning aan drie International High Potentials: Henchman uit Gent, OTIV uit Gent en B4Plastics uit Dilsem-Stokkem.

Voor de zomer 2023 kortte een vakjury de lijst van ruim 100 inschrijvingen in tot drie genomineerden per categorie. Op 7 september pitchten zij hun dossier voor de eindjury, die één winnaar koos per categorie.

De eindjury baseerde haar beoordeling op volgende criteria: wereldwijde impact, robuuste prestaties, lokale betrokkenheid, innovatieve groei en motivatie om een ambassadeursrol op te nemen.

Lees ook: Twee van de drie winnaars van de Flanders International Business Awards 2023 uit Antwerpen: Plug Power en Loop Earplugs

Binnen de categorie van Startup of the Year 2023 geeft FIT 3 'International High Potentials' een speciale beloning.

Henchman is een Gentse legal tech start-up waar juristen hun complexe contracten voorbereiden op basis van alle clausules, definities en andere ongestructureerde data in hun database.

OTIV focust met zijn AI-technologie op autonoom spoorvervoer. Vandaag als rijhulpsysteem op industriële sites, over enkele jaren op het openbare goederenspoor.

“Henchman, OTIV en B4Plastics staan organisatorisch, financieel en technologisch op het punt om internationaal op te schalen. FIT en Startup.Flanders belonen hen met een-op-eenbegeleiding door onze experts in Vlaanderen en door de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers en Technologieattachés in het buitenland. Zij brengen de start-ups met de juiste partners en prospects in contact om zo hun internationale doorbraak te versnellen", zegt Olivier Van Orshoven, Head of Startup.Flanders.