Nieuws Oost-Vlaanderen Starter in de kijker: van barista in Australië tot koffiebrander in Bevere

Starter in de kijker: van barista in Australië tot koffiebrander in Bevere

Starter in de kijker: van barista in Australië tot koffiebrander in Bevere

OUDENAARDE/BEVERE – Tijdens haar verblijf in Australië raakte Jasmien Vuye (26) uit Bevere helemaal in de ban van koffie. Zo besloot ze na haar terugkeer een eigen koffiebranderij ‘Café Gusta’ in Oudenaarde te starten. “Ik wil de mensen met speciale koffies laten kennismaken”, zegt Jasmien. “Het is mijn ambitie om daarin een voortrekkersrol te vervullen.”

Na haar studie communicatiewetenschappen trok de jonge Oudenaardse naar Australië, waar ze bijna twee jaar bleef plakken. “Ik wilde koste wat kost op mijn eigen benen staan en iets unieks doen. Ik heb er gewerkt op de redactie van een onlinemagazine en als extraatje kluste ik ook nog bij in een echte Aussie coffee shop als barista. Daar is de vonk overgeslagen”, vertelt ze.

 

“Terug thuis wou ik dan ook per se iets met koffie doen. Aanvankelijk dacht ik aan het openen van een koffiebar in Oudenaarde, maar ik had twijfels over de leefbaarheid ervan. Uiteindelijk is het koffiebranden geworden en na het volgen van een opleiding opende ik Café Gusta: een artisanale koffiebranderij. De naam is een eerbetoon aan mijn grootvader, die tijdens mijn verblijf in Australië gestorven is. Hij noemde mij altijd Gusta’tje.”

 

Mannenwereldje

Jasmien heeft ondernemen in haar bloed en komt zelf uit een familie van ondernemers. Hoewel het branden van koffie, naar eigen zeggen, een mannenwereldje is, kan ze beslist haar mannetje staan. “Elke dag ben ik in de weer met zakken van zeventig kilogram koffiebonen. Die komen onder andere uit Columbia, Brazilië, Costa Rica, Guatemala, Kenia en Ethiopië, de bakermat van de koffie. De bonen brand ik zelf op mijn Giesen W15-koffiebrander, met tien kilogram per branding. Geen massaproductie dus. Ik behoud de volledige controle over het brandproces. Het resultaat is een licht gebrande koffie van topkwaliteit, of specialty koffie.

Niet-alledaagse koffie

Momenteel heeft Jasmien een assortiment van acht soorten koffie. “Ik heb voor niet-alledaagse varianten gekozen omdat ik mensen net wil laten kennismaken met die speciale koffies. Zo heeft bijvoorbeeld die uit Kenia een uitgesproken smaak van blauwe bessen. Hiermee wil ik graag een pioniersrol vervullen in België.”

Zowel voor particulieren als horeca

Particulieren kunnen in de koffiebranderij boontjes of gemalen koffie kopen. Ook bedrijven en horeca kunnen bij Café Gusta terecht. “Aan hen lever ik de versgebrande Café Gusta-koffie, samen met de nodige toestellen om hun klanten het beste kopje koffie te kunnen aanbieden”, zegt ze met enige fierheid.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.