schermen Trendskout

Starter van de week: Trendskout maakt AI kinderspel

GENT - Tegenwoordig werkt alles op basis van AI, artificiële intelligentie. Tot voor kort konden helaas alleen de grote bedrijven dergelijke software laten bouwen. De nieuwe start-up Trendskout maakt AI nu op grote schaal mogelijk, ook voor KMO's. Aan de hand van een intuïtief platform kan voortaan elk bedrijf zijn eigen AI-toepassingen bouwen zonder dat ze hiervoor datawetenschappers in dienst moeten hebben.

Mede-oprichter Pauwel Grepdon vertelt: "Ik heb altijd in business development en sales gewerkt. Deze commerciële achtergrond is de perfecte aanvulling op de uitgesproken technische achtergrond van mijn twee vennoten Koen Ovaere en Tom Muylle. Zij doctoreerden in informatica en specialiseerden zich in AI. Als consultant implementeerden zij AI projecten bij bedrijven groot en klein. Zij zagen dat het voor kleine en middelgrote bedrijven in de praktijk vaak moeilijk was om te investeren in dergelijke projecten. Naast de juiste hard- en software heb je namelijk ook datawetenschappers nodig die het model kunnen bouwen. In totaal spreken we al snel over tienduizenden euro's alvorens je resultaat ziet. Dat is voor KMO's niet haalbaar."

No coding-principe

Het trio ging daarom op zoek naar een manier om AI toegankelijker te maken. "We pasten hetzelfde principe toe als Wordpress en Wix doen voor het bouwen van websites. Wie 15 jaar geleden een website wilde bouwen, had maatwerk van een developper nodig. Vandaag kan je dit gewoon zelf in elkaar steken zonder kennis van code. Wij werken met hetzelfde 'no coding-principe'. De gebruiker kan via een eenvoudige interface toepassingen selecteren uit onze toolbox afhankelijk van wat hij wil gaan doen. Normaal gaat vervolgens een datawetenschapper aan de slag om dat model te bouwen, maar onze software neemt dit werk over."

Duizenden combinaties testen

De software van Trendskout probeert duizenden combinaties uit en zal het best presterende model naar voor schuiven. Het baseert zich op dezelfde principes en richtlijnen die een datawetenschapper zou gebruiken, maar heeft het voordeel dat het als computer al deze duizenden combinaties in een recordtijd kan uitproberen.

"We gaan voor de 95%-regel. Trendskout kan 95 procent van de oplossingen bieden voor een fractie van de kost, maar op een gegeven moment stopt de software met zoeken naar het beste model, waar een datawetenschapper altijd langer kan blijven zoeken. De vraag is natuurlijk of dat iets betere model opweegt tegen de hoge personeelskost", zegt Pauwel. "Daarom doen we principieel ook geen projecten rond medische beeldvorming omdat bij dit soort toepassingen de meerkost van een project gebaseerde aanpak wel te rechtvaardigen is. Onze toepassingen bevinden zich eerder in de sales, marketing, productie,... waarbij vooral directe ROI van belang is."

Brede toepassingsmogelijkheden

Na een uitgebreide testfase van twee jaar, begon Trendskout in maart 2019 met de commercialisering van zijn product. Het leuke aan Trendskout is dat zij enkel een toolkit aanbieden met AI functies die iedereen vervolgens kan enten op zijn eigen business. Zo kent de start-up inmiddels klanten uit diverse sectoren gaande van productie tot de chemische sector en de media. "We richten ons voornamelijk op KMO's, maar hebben ook grotere klanten als De Persgroep. Hoewel zij over een eigen datateam beschikken, en dus de meeste zaken in house ontwikkelen, vinden ze de tool interessant om kleinere toepassingen te bouwen of het potentieel van mogelijke cases snel te testen."

Trendskout werkt volgens het typische SaaS-model. Gebruikers betalen een maandelijkse fee. Daarin zit bovendien ondersteuning door het datateam van Trendskout, dat inmiddels uit 9 mensen bestaat. "We begeleiden onze klanten graag bij de opstart van een nieuwe case."

Toekomstplannen

Voorlopig is het Ai-platform van Trendskout enkel actief in België en Nederland. "Maar we krijgen ook van daarbuiten steeds meer aanvragen, onder andere vanuit de UK en Duitsland. Het plan was daarom om voor het einde van dit jaar naar het buitenland te trekken. Door corona zal dit wellicht wat opschuiven. Er staat alvast een kapitaalronde op het programma om deze groei te financieren", besluit Pauwel.