GENT ARCELORMITTAL PLANT VISIT Foto: Belga

Stemming over voorakkoord cao ArcelorMittal loopt op zijn einde

In de Gentse vestiging van staalreus ArcelorMittal loopt de stemming over een voorakkoord van cao donderdag op haar einde. Ruim 3.000 staalarbeiders kunnen zich sinds vorige week uitspreken over een cao die de broze sociale vrede in de staalfabriek moet bewaren. De laatste collectieve arbeidsovereenkomst overtuigde in 2021 net geen meerderheid van het personeel, maar tot een staking kwam het evenwel niet. De stemming verloopt voor het eerst digitaal.

Lees ook: ArcelorMittal belooft Gentse staalarbeiders koopkrachtpremies: nieuw akkoord wordt ter stemming voorgelegd

De drie bonden hebben een voorakkoord met de directie voorgesteld. Daarin worden onder meer koopkrachtpremies beloofd en een bestendiging van het SWT-stelsel (stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, nvdr.). De directie voorziet een nettopremie van 2.750 euro en de verlenging van een kwartaalpremie van 250 euro in 2024 en 2025.

De Gentse fabriek is een vlaggenschip binnen de internationale staalgroep en kan rekenen op investeringen van ruim een miljard euro om de ambitie van groen staal te realiseren.

De werknemers kunnen tot vandaag stemmen over het cao-voorstel. Indien twee derde van de arbeiders het akkoord verwerpt, zullen de bonden een stakingsaanzegging indienen.