chemie 2

Voka pleit voor meer energiesteun voor bedrijven: “Van 250 miljoen slechts 15 miljoen uitgekeerd”

Ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen kaart aan dat de Vlaamse regering 250 miljoen euro had uitgetrokken om bedrijven te helpen die hun energiekosten sterk hebben zien stijgen. Alleen … is er van die 250 miljoen euro slechts 15 miljoen euro uitgekeerd.

Hoe komt dat? “De voorwaarden om die energiesteun te krijgen, zijn te streng”, zegt Wim Brillouet, manager belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. “De voorwaarde voor de steun was dat de energiekosten in het vierde kwartaal van vorig jaar zeer sterk gestegen moesten zijn. Maar bij de meeste bedrijven zijn de kosten in het tweede en derde kwartaal sterk gestegen, en dus niet zozeer in het vierde kwartaal. Wij willen dat het geld dat niet voor energiesteun is gebruikt, alsnog wordt ingezet.”

Maar Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) is dat niet van plan. “Dat kan niet volgens de Europese regels die we moeten volgen”, zegt de minister. “De evolutie van de energieprijzen is ook niet van die aard dat een verlenging van die steun zinvol is. Maar de sector krijgt wel op andere manieren steun, bijvoorbeeld voor innovatie en voor ecologische investeringen.”

Lees ook: Honderden werknemers zijn economisch werkloos in Antwerpse chemiesector: “Deze crisis is ongezien”

Jo Brouns zit op maandag 9 oktober samen met de chemiesector om over de crisis te spreken. “Ik maak mij grote zorgen over de uitdagingen waar onze chemiesector voor staat, niet alleen op het vlak van de energieprijzen”, zegt Jo Brouns.

Woensdag raakte nog bekend dat het chemiebedrijf European Master Batch (EMC), een dochterbedrijf van textielfabrikant Sioen, zestien banen schrapt in Bornem. Het is een zoveelste opdoffer voor de chemiesector in de provincie Antwerpen, die met een daling van de activiteiten van 30 tot 40% kampt in vergelijking met vorig jaar.