FrieslandCampina Aalter Foto: rr

Zuivelconcern FrieslandCampina sluit jaar af met miljoenenverlies

FrieslandCampina heeft vorig jaar een verlies van 149 miljoen euro geleden. Het zuivelconcern verkocht minder melk, kaas en andere zuivelproducten en kreeg tegelijkertijd te maken met lagere marktprijzen en hoge reorganisatiekosten.

Het nieuws volgt op de aankondiging van een grote reorganisatie bij FrieslandCampina, waarbij in twee jaar 1.800 van de 22.000 banen verdwijnen. Ruim de helft van deze banen schrapt het bedrijf in Nederland.

Lees ook: Geen 58 maar meer dan 80 jobs op de tocht bij FrieslandCampina

Maandag zei vakbond ACV dat ook in België meer dan 80 ontslagen dreigen te vallen. Het bedrijf zegt dat er gesprekken lopen "om een en ander te verduidelijken".

De meer dan 15.000 leden-melkveehouders die eigenaar zijn van het zuivelconcern krijgen door de tegenvallende resultaten geen contante nabetaling, wat te vergelijken is met dividend. "Een teleurstelling, zeker gelet op de gestegen kosten voor onze leden en de kosten voor verdere verduurzaming op het boerenerf", stelt topman Jan Derck van Karnebeek.

De leden-melkveehouders krijgen voor hun melk garantieprijzen van FrieslandCampina. Maar het bedrijf kwam daardoor vorig jaar in de problemen, omdat de marktprijzen sterker daalden dan de aan melkveehouders gegarandeerde prijzen.