Eric Jonckheere – voorzitter Abeva Foto: Chris Verhaeghe

Asbestslachtoffer krijgt gelijk van rechtbank: Eternit maakte opzettelijke fout, bedrijf in beroep

Cementproducent Eternit gaat in beroep tegen het vonnis dat de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft uitgesproken in het geding dat Éric Jonckheere, de voorzitter van Abeva, de vereniging van asbestslachtoffers in België, had aangespannen tegen het bedrijf. In dat vonnis had de rechtbank geoordeeld dat Eternit een opzettelijke fout heeft gemaakt bij zijn jarenlange productie van asbest, en dat die fout ertoe geleid heeft dat Jonckheere borstvlieskanker heeft opgelopen.

“Eternit erkent en betreurt dat er door het gebruik van asbest in het verleden mensen ziek worden ten gevolge van de blootstelling aan asbest”, klinkt het in een persmededeling. “Meneer Éric Jonckheere, de zoon van een voormalige werknemer, heeft een beroep gedaan op de vergoedingen van het asbestfonds en beweerde dat Eternit een intentionele fout zou hebben gemaakt ten opzichte van hem. Eternit heeft het vonnis gelezen en is het er niet mee eens.”

Volgens het bedrijf heeft het zich altijd gehouden aan de wetten en wetenschappelijke kennis van die tijd, en heeft het nooit de intentie gehad om enige ziekte te veroorzaken bij Éric Jonckheere.

“Maar de rechtbank heeft een invulling gegeven aan de opzetvereiste die volgens Eternit niet strookt met de wet”, gaat het bedrijf verder. “Op deze manier worden de basisprincipes van het asbestfonds, een snelle en gelijke vergoeding van alle slachtoffers, op de helling gezet. Er werd besloten om in beroep te gaan tegen deze beslissing.” Eternit geeft verder geen commentaar over het dossier.