Nieuws Vlaams Brabant Basisinkomen stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Basisinkomen stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Basisinkomen stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Ruim zestig procent van de Vlamingen is te vinden voor een gegarandeerd basisinkomen voor iedereen. Dat blijkt uit een studie die Trendhuis uitvoerde naar zingeving op het werk in Vlaanderen. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n basisinkomen vooral vrouwelijk ondernemerschap zou stimuleren. Van alle bevraagde vrouwen zegt veertien procent dat ze zichzelf in de toekomst een bedrijf ziet opstarten. Als een basisinkomen in rekening wordt genomen, stijgt dat naar 23 procent.

Het grootste aandeel voorstanders bevindt zich bij de oudste leeftijdscategorie. In de generatie van 51 tot 65 jaar is 67 procent te vinden voor een basisinkomen. Tegenstanders van het basisinkomen zeggen dat werknemers er lui van worden en hun job zullen opgeven.

In de enquête van Trendhuis bleek dat slechts zes procent zijn job helemaal zou opgeven. “Vlamingen identificeren zich nog altijd heel sterk met hun job”, zegt Nathalie Bekx van Trendhuis. Een op de drie overweegt in dat geval wel minder te werken. Met de vrijgekomen tijd willen ze onder meer werk zoeken dat beter bij hun talenten aansluit (47 procent), vrijwilligerswerk doen (46 procent) en opnieuw studeren (42 procent).

Vier op de vijf Vlamingen vinden hun werk betekenisvol. Die betekenis halen ze alsmaar meer uit zichzelf kunnen ontplooien. In het onderzoek van dit jaar geldt dat voor 85 procent van de Vlamingen, tegenover 69 procent in 2014. Het belang van de carrière is dan weer (lichtjes) dalende: van 45 procent in 2014 naar 41 in 2017.

Tegelijk zijn de verwachtingen tegenover de werkgever steeds hoger: dit jaar wil 87 procent van de werknemers dat het bedrijf of de organisatie zorg draagt voor de planeet, tegenover 72 procent in 2015. Werkgevers die investeren in sociale projecten hebben een voetje voor: dat verwacht dit jaar driekwart van de werknemers, tegen 63 procent in 2015.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Diest
Diest

Ondernemers bundelen krachten

DIEST/PELT - Mia Haesevoets, zaakvoerster van het Diestse Aimbizz, gaat haar kennis en ervaring koppelen aan Q-Academy, onderdeel van de… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.