Nieuws Vlaams Brabant Bedrijven betaalden nog nooit zo stipt

Bedrijven betaalden nog nooit zo stipt

Bedrijven betaalden nog nooit zo stipt

facturenTijdens het laatste kwartaal van 2015 betaalden de Belgische bedrijven 71,29% van hun facturen op tijd. In Vlaanderen worden 70,76% van de facturen op tijd betaald. Dat is een nieuw stiptheidsrecord. Dat blijkt uit de studie betaalgedrag van Graydon. Dit is onder meer het gevolg van de verbeterde economische conjuctuur, maar ook de verbeterde liquiditeitspositie bij kmo’s speelt hierin een belangrijke rol. Opvallend is wel dat het betaalgedrag van de overheid er voor het vierde kwartaal op rij op achteruitgaat.

Vlaams-Brabant scoort overigens heel goed, enkel in Oost-Vlaanderen worden facturen nog stipter betaald. In het laatste kwartaal van 2015 werd in Vlaams-Brabant 71,56% van de facturen op tijd betaald, 15,58% binnen de dertig dagen na vervaldatum.

“Uit onze nieuwe studie blijkt dat het Belgische bedrijfsleven zijn facturen stipter dan ooit betaalt”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development van Graydon. “Dit is enerzijds het gevolg van het verbeterde economisch klimaat in ons land, maar er zijn nog verschillende andere verklaringen voor.  Zo blijkt uit ons kmo-rapport dat de Belgische kmo’s vandaag, na enkele moeilijke jaren, een duidelijk verbeterde cash- en liquiditeitspositie hebben. Ook dit verklaart de betere betalingen. Een derde verklaring voor het verbeterde betaalgedrag is dat de crisis gezorgd heeft voor een sterke bewustwording van de problematiek rond cashbeheer. Veel bedrijven zijn daardoor nu beter georganiseerd om betalingen snel en vooral efficiënt binnen te halen.”

Toch blijft het aantal wanbetalingen (meer dan 90 dagen na afspraak) met bijna 9% bijzonder hoog. Bedrijven die hier het slachtoffer van worden, zien hun liquiditeitspositie sterk aangetast. Het probleem moet dus verder ingedijkt worden en verdient alle aandacht.

Uit de studie blijkt tot slot dat het betaalgedrag van de federale overheid er voor het vierde kwartaal op achteruitgaat. Er zijn 67% tijdige betalingen en 8% facturen die meer dan 90 dagen te laat betaald worden, dat is de zwakste score sinds 2008.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.