Frank Missoul en Dajo Hermans en het Deloitte forest in Zaventem. Foto's: Forest Fwd. Frank Missoul en Dajo Hermans en het Deloitte forest in Zaventem. Foto's: Forest Fwd.

Bedrijven in Vlaanderen planten steeds vaker vrijwilig bomen: “Een positieve evolutie”

Vlaanderen krijgt er dit plantseizoen, van november tot eind februari 2024, zo'n 65 hectare vrijwillig aangelegde bedrijfsbossen bij. Dat komt overeen met ongeveer 130.000 extra bomen. Die cijfers publiceert Forest Fwd, een onderneming die bedrijven helpt bij de aanleg van bedrijfsbossen. "Kleine en grote bedrijven bebossen vrijwillig omdat men vanuit de top een maatschappelijk engagement wil aangaan", zegt de Vlaams-Brabantse medeoprichter Dajo Hermans.

Volgens Forest Fwd planten bedrijven steeds vaker vrijwillig nieuwe bossen aan. Naar verwachting zal er dit plantseizoen zo'n 65 ha vrijwillig aangelegde bossen in Vlaanderen bijkomen. Dat blijkt uit een marktanalyse van het bedrijf. Forest Fwd zelf zal daarbij instaan voor ongeveer een derde van de markt.

Lees ook: Out Of Office met Dajo Hermans (Forest Fwd/Story Fwd): “Ook op vakantie is werken toegelaten, en omgekeerd.”

Ook zouden steeds meer bedrijven zoals AstraZeneca, What's Cooking en Deloitte daarbij kiezen voor een lokaal en publiek plekje in de natuur waarbij ze naar eigen zeggen de regio waar ze gevestigd zijn iets willen teruggeven. Dat gebeurt ook steeds vaker in de rand van een stedelijk gebied zoals Brussel, Gent of Antwerpen.

(De tekst gaat verder onder de foto) 

 

Deloitte Forest in Zaventem. Foto: Forest Fwd
Deloitte Forest in Zaventem. Foto: Forest Fwd

“Zowel grote als kleine bedrijven bebossen vrijwillig omdat men vanuit de bedrijfstop een maatschappelijk engagement wil aangaan”, vertellen oprichters Dajo Hermans en Frank Missoul. “Het is natuurlijk een win-winsituatie voor die bedrijven. Jonge mensen willen almaar vaker voor een werkgever werken die lokaal en duurzaam investeert.”

Forest Fwd is in 2020 in het leven geroepen door Dajo Hermans en Frank Missoul. Sinds de oprichting heeft het bedrijf al meer dan 100 hectare lokale, biodiverse natuur op zijn teller staan. “Elke euro die een bedrijf vrijwillig in natuur investeert, brengt de maatschappij tien euro op”, zegt Frank Missoul. “Terwijl men op de zoveelste klimaattop vooral discussieert, zien we dat heel wat bedrijven in actie zijn geschoten. We moeten niet naïef zijn en denken dat daarbij het probleem is opgelost, maar het toont wel de goodwill vanuit het bedrijfsleven en dat is een positieve evolutie.”