Dajo Foto: Karel Duerinckx

Out Of Office met Dajo Hermans (Forest Fwd/Story Fwd): “Ook op vakantie is werken toegelaten, en omgekeerd.”

Zowel in als out of office is Dajo Hermans van Forest Fwd in de natuur terug te vinden. In 2020 startte hij samen met twee vennoten een bedrijf op dat met bedrijfsbossen een ecologische én economische impact wil creëren. Daarnaast richtten ze begin dit jaar ook Story Fwd op, een communicatiebureau waarmee hij duurzame verhalen van bedrijven naar buiten wil brengen. "Walk the talk and talk the walk", is zijn motto, maar vandaag praat hij in onze Out Of Office over zijn favoriete vakanties, zijn guilty pleasures en zijn zomer'vakantie'.

Wat waren jouw plannen voor deze zomer?

Ik heb mijn zomervakantie achter de rug, maar in feite probeer ik werk en privé zo te combineren dat je niet altijd in termen van "vakantie" moet denken. Ook op vakantie is werken toegelaten, en omgekeerd. In het begin van de zomer heb ik de natuur opgezocht in de Camarque, Zuid-Frankrijk, waar de gevolgen van de klimaatproblematiek plots heel zichtbaar werden. Gewoon op vakantie gaan, de toerist uithangen en niets ondernemen, vind ik moeilijk. Dus ik wil op z'n minst altijd lokale mensen gesproken hebben en erop uit trekken. Wat me tijdens die kleine babbeltjes altijd opviel, is dat de locals vaak zelf over het extreme klimaat begonnen. Toen het er op de laatste dag van m'n verblijf begon te regenen - na maanden zonder ook maar één druppel - heb ik mensen letterlijk een vreugdedansje zien maken. Als ik dat soort zaken zie, weet ik dat we bij Forest Fwd goed werk leveren door duurzaamheid tastbaar te maken en natuur te creëren. Dichtbij huis, waar mensen het letterlijk ook ervaren, en zo zelf bewust worden van het feit dat er actie moet ondernomen worden.

 

Wat is jouw guilty pleasure?

Ik vind elke dag wel in iets een guilty pleasure. De geur van koffie in de ochtend. De eerste lentezon. Dat zijn de kleine pleziertjes des levens. Je moet ze alleen willen en kunnen zien. Maar om eerlijk te zijn: het vertrouwen krijgen van een klant, dat kan toch ook een guilty pleasure zijn, niet? Als je dag in dag uit met je business bezig bent en dan plots zijn er mensen die zeggen "We geloven dat jullie dat perfect in orde gaan brengen", dat is toch het mooiste wat er is. 

Lees ook: Brugse milieubedrijf Forest Fwd wil bedrijven aanzetten hun milieuverhalen naar buiten te brengen

Welke wet zou je invoeren als het kon?

Iedereen ondernemer. Minstens éénmaal in z'n leven. Sinds een paar jaar ben ik met Forest Fwd intensief met duurzaamheid en natuurcreatie bezig. Onderzoek heeft uitgewezen dat elke euro die lokaal in natuur wordt geïnvesteerd grosso modo 10 euro oplevert voor de maatschappij. Dat is fantastisch, maar de wereld redden doe je niet enkel vanuit liefdadigheid of met subsidies. Dus zorgen we er voor dat de investeerders - de bedrijven dus - eveneens hun investering in natuur en bos zien renderen. Daar zit dé angel, en daar zit de logica van een ondernemer. De natuur die we creëren voor bedrijven, zorgt voor een surplus op de balans van de investerende ondernemers. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het hen meer kansen geeft om de “war for talent” te winnen. Want klimaat en duurzaamheid zijn voor min 40-ers doorslaggevend om voor een werkgever te kiezen of er te blijven. Maar wist je bijvoorbeeld dat meer groen in een stad ook voor 12% meer consumptie zorgt?

Je moet het niet te ver zoeken, hoor je soms zeggen. Maar zo is het echt. Als ik kan kiezen, zou ik Waals-Brabant aanraden. Chaumont-Gistoux, Grez-Doiceau, Beauvechain, dat is een regio met prachtige natuur die nog te weinig Vlamingen kennen. Als mensen aan Wallonië denken, kijken ze naar de Ardennen of naar Charleroi. Waals-Brabant is letterlijk een kwartier rijden van Leuven, maar je waant je daar soms echt in Toscane of Zuid-Frankrijk.

Wat is jouw meest memorabele vakantie tot nu toe?

In de cocon van je gezin herinneringen opbouwen, dat is natuurlijk het mooiste, waar ook ter wereld. Maar vorig jaar ben ik naar Schotland geweest, de Highlands gaan bezoeken met een ranger. Steve Safari, zoals we hem noemden, had jarenlang een hoge functie in de bankensector gehad en op een gegeven moment beslist om zijn leven om te gooien en ranger te worden. De natuurbeleving die ik met hem beleefd heb: fan-tas-tisch! Als je een familie zeearenden van dichtbij in hun natuurlijke habitat kan zien vertoeven, dan waan je je in een pretpark.

 

Wat zou je nog graag willen verwezenlijken?

Ik heb maar één echte hobby en dat is ondernemen. Met Forest Fwd willen we bedrijven héél concrete oplossingen voor hun duurzaam traject aanreiken. Walk the talk. Vandaag creëren we zo bedrijfsbossen en stilaan ook meer en meer stadsparken en stadsnatuur. Maar dat gamma van écht tastbare oplossingen uitbreiden, dat is een doel op zich. Dat kan bijvoorbeeld door nog meer concepten van stadsnatuur te creëren, maar waarom zouden we straks ook niet véél meer een win-win-win realiseren via samenwerkingen met al die innovatieve, creatieve landbouwers… Het is niet omdat je met natuur bezig bent, dan je tégen de landbouw bent, en vice versa. Integendeel!

Lees ook: Out Of Office met Sarah Parent van Go Forest: “Ik kijk op naar ondernemers die veerkrachtig zijn, ik vind dat een sterke eigenschap.”

Welke gave/superkracht zou je graag willen hebben?

Ik ben een storyteller en een storydoe-er, maar ik heb niet het technische brein van bijvoorbeeld een ingenieur. Vandaag ondernemen we door allerlei competenties samen te brengen en allemaal voor hetzelfde doel te gaan. Stel je voor dat je als persoon zowel die creatieve als die technische gave bezit, en er ook nog iets mee kan doen. Er zijn zo van die mensen, maar ze zijn zeldzaam. En misschien, als ik er zo over nadenk, zou ik de dynamiek van het samenwerken en het team iets te veel missen.

 

Wie is jouw grote voorbeeld?

Zoek het niet te ver, ik heb fantastische vennoten, en dat op zich is al een godsgeschenk. Mijn vennoot Frank Missoul is een ondernemer pur sang, iemand die er elke dag opnieuw blijft voor gaan. Zijn energie en positivisme, dat is voor mij een voorbeeld. Dirk Coucke, mijn andere vennoot, is een landbouwer-ingenieur, die 26 jaar geleden gestart is met DLV – adviesbureau voor de landbouwsector – en vandaag met United Experts Group een kennisnetwerk met meer dan 400 ecologen en andere -ogen runt. Dat zijn dus de beste voorbeelden. Ik kan gewoon ontzettend veel respect hebben voor ondernemers die van scratch iets opstarten, beredeneerd risico nemen, en vervolgens het gaspedaal induwen. Vanuit mijn vorig bedrijf heb ik trouwens, als communicatie expert, mogen samenwerken met mensen zoals Bart Verhaeghe van Uplace, Nicolas Bearelle van Revive, Johan Vandendriessche van VDD, en vele andere toppers. Dat zijn stuk voor stuk mensen van wie je alleen maar kan leren.

Lees ook: Out Of Office met Michel Poels (Ciweld): “De doorgedreven en onbeheersbare dwang naar plezier maken in het Zillion verhaal, spreekt me enorm aan”

Met welk cadeau kan iemand jou echt een plezier doen?

Ik ben niet niet-materialistisch, maar als het op cadeaus aankomt, verkies ik altijd beleving boven het louter materiële. Dat mag een reis naar Bali zijn (lacht), maar een heerlijk avondje uit met een goed restaurant is ook al de max.

 

Welke levenswijsheid zou je willen meegeven aan je kinderen?

Doen! Je heb alles zelf in handen om van je leven iets geweldig te maken, alleen moet je zelf ook actie ondernemen. Vanuit je luie zetel zal het zelden gebeuren. Balans vinden in je leven – zoals zovelen willen – is zeker belangrijk, maar dat hoeft nog niet op je twintigste. Zelfs niet op de dertigste of veertigste. Als je iets wil, moet je je smijten. Als je dat dan nog met het nodige positivisme en maatschappelijke zingeving kan doen, dan hebben we volgens mij een definitie van geluk gevonden.